Magunkról

Egy világhírű intézmény mellé megtisztelő odaállni. Jó érzés, támogatással és baráti gesztusokkal kifejezni, hogy vannak részvények, amelyek a szellemi, kulturális értékek csődöktől megtépázott tőzsdéjén biztosak és értékállók.

Amelyeknek aranyfedezete van: a tehetség, a tradíció, a hozzáértés, a megalkuvást nem tűrő műhelymunka, a teljesítmény. Megannyi kapaszkodó a bóvlik és tiszavirág életű sikerek világában. A Zeneakadémiában azt szeretjük, hogy magyar. És azt is szeretjük benne, hogy nemzetközi. Olyan magyar „szabadalom”, amely miatt nem kell szégyenkezni. Ami egyetlen. S talán örök?

Mindenesetre több mint 130 éves története, világhírű, volt diákjainak sora ezt az illúziót kelti. Kis léptékű, múlandó hétköznapjainkban erőt ad a Zeneakadémia generációinak töretlen sora: Liszt Ferenctől Kocsis Zoltánig, Bartók Bélától Ligeti Györgyig, Hubay Jenőtől Kelemen Barnabásig… és még mindig jönnek, jönnek a nagy tehetségek. Oly jó felfedezni, követni, bátorítani, segíteni őket! Ők újítják meg évről évre az öreg intézményt, de most maga a Ház is megújul: egy nagyszabású felújítás keretében feltárul a Liszt Ferenc téri csodás épület múltja és jövője.

Százéves híd ível át a XX. és a XXI. század kezdete között. Izgalmas időszak, amelyben szívesen vállalnak szerepet a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Kör Egyesület, ill. az Alapítvány támogatói.

Közéjük – közénk – várjuk mindazokat, akik a zenét, a tehetséget és a kiválóságot értékelik. Akik képesek egy ügybe – s itt nem elkoptatott a szó – egy nemzeti ügybe beleszeretni. Jelmondatunkat Liszt Ferenctől, a Zeneakadémia alapítójától kölcsönöztük: „Azok az én barátaim, akik az Ideát keresik meg… és mindig fel fogják ismerni egymást.”

Ebben a szellemben figyelünk a Zeneakadémiára.

AZ EGYESÜLET

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület 1997. november 14-én, a Zeneakadémia megnyitásának 122. évfordulóján alakult meg. 1999-ben az Egyesületet a bíróság közhasznú szervezetté minősítette.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26.§ c) 5. és 6. pontjában foglalt kulturális tevékenység folytatására, illetve a kulturális örökség részét képező értékek megóvására jött létre. Elsődleges célunk, hogy segítsünk fenntartani és növelni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hazai és nemzetközi hírnevét, azáltal, hogy legtehetségesebb diákjai szakmai fejlődéséhez, előrejutásához pénzbeli támogatást nyújtunk. További cél, hogy az Egyesület alkalmat biztosítson tagjainak olyan eseményeken való részvételre, amelyek a magyar és nemzetközi zenei örökség mélyebb megismerését segíti elő.

Az Egyesület céljai:

Céljaink megvalósítása oly módon történhet, hogy az Egyesület

 • ismerteti és terjeszti a zenei örökséget a nagyközönség körében,
 • elősegíti a Zeneakadémia megismerését és megbecsülését – hangsúlyozva a világ zenei öröksége növekedésében és fejlődésében játszott szerepét -,
 • adományok gyűjtésével és egyéb eszközökkel hozzájárul ahhoz, hogy a Zeneakadémia biztosíthassa a folyamatos működéséhez szükséges feltételeket,
 • támogatja a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek oktatói- és alkotói törekvéseit,
 • népszerűsíti a Zeneakadémiát a nagy nyilvánosság előtt és magánkörökben,
 • olyan programokat, eseményeket és társasági összejöveteleket szervez, amelyek az Egyesületet a fenti célok eléréséhez segítik.

Bírósági nyilvántartásba vételi szám: 16Pk.60.707/1997 7664 sorszám alatt

A társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről rendelkező jogerős bírósági határozat száma, kelte: 16Pk.60707/1997/2, 1997.07.29

A társadalmi szervezet nyilvántartási száma: 7664

A közhasznú szervezetté minősítés száma: 16Pk.60707/1997/9

Adószám: 18160219-2-42

Számlaszám: UniCredit Bank:  10918001-00000414-18950022 számú (HUF)

 

Az Egyesület Elnöksége:

 • Batta András   (Liszt Ferenc Zeneakadémia)
 • Gion Gábor (Deloitte Zrt.)
 • Jászkuti Bertalan (Heal Partners Kft,)
 • Varga Szabolcs (Bank Gutmann)
 • Varró Szilvia (Concorde Értékpapír Zrt.)
 • Vigh Andrea (Liszt Ferenc Zeneakadémia)

Megválasztva: Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre 2019. január 31-i közgyűlésén

 

AZ ALAPÍTVÁNY CÉLJAI:

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Alapítvány életre hívásának és működésének célja a Együtt a Zeneakadémiáért „Genie oblige” Közhasznú Alapítvánnyal történő egyesítést követően a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26.§ c) 3.; 4; 5. és 6. pontjában foglalt tudományos tevékenység, kutatás; nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; kulturális tevékenység folytatása, illetve a kulturális örökség részét képező értékek megóvása, így a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatása abban a törekvésében, hogy fenntartsa és növelje hazai és nemzetközi hírnevét, mint a zenei oktatás és a kulturális fejlődés kiváló intézménye.

Az Alapítvány ezen támogatást vagy közvetlenül a Zeneakadémiának, vagy közvetve, más olyan jogi személyeken vagy jogi személyiség nélküli társaságokon keresztül nyújtja, amelyeknek célja a Zeneakadémia támogatása.

Az Alapítvány adatai:

Bírósági nyilvántartásba vételi száma: 11.Pk.61.253/1997 6997 sorszám alatt

A társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről rendelkező jogerős bírósági határozat száma, kelte: 11.Pk.61.253/1997/3 1998.02.10

A társadalmi szervezet nyilvántartási száma: 6997

A közhasznú szervezetté minősítés száma: 11.Pk.60.253/97/5

Adószám: 18161746-2-42

Számlaszám:  UniCredit Bank:  10918001-00000414-43030005 számú (HUF)

 

A kuratórium elnöke:

 • Dr. Szabó Vilmos

A kuratórium tagjai:

 • Dr. Szabó Vilmos
 • Batta András
 • Polgár András
 • Rockenbauer Zoltán
 • Frank Odzuck