TÁMOGATÓINK

Hetvenegy éves születésnapja előtt néhány nappal elhunyt Sessler István, a Zeneakadémia Baráti Körének egyik legkedvesebb támogatója, rendezvényeink állandó látogatója.

Személyes búcsú Istvántól

Érdeklődő, mosolygós, nyitott tekintete mélyen belém ivódott. Teljes életet élő, ideális idealista volt, olyan egyéniség, akiről mintázni lehetne a művészeteket pártoló civil egyesületek tagjait. Tudott hallgatni, tudott kérdezni, és szalonjaink után mindig kiderült, hogy mondani nem, legfeljebb bemutatni lehetett neki újat, a fiatal tehetségeket, akikért rajongott. Szellemi energiát hozott társaságunkba. Jelenlétében más volt a hangulat. Azt hittem, hogy kortalan, hogy ő már így született, és még sokáig élteti a zene, a képzőművészet, a gazdaság kultúrája és még ki tudja hány más terület szeretete. A tanulás és a tanítás vágya az, ami az igazi szellemi embereket jellemzi, azokat, akik nem öregednek meg. Rajta sem fogott a kor, csak az árny, amitől félünk, ami egyszer mindenkit betakar. Reméljük, jóságosan, amint a görögök és a romantikusok hitték… Számunkra István, a fiatal hetvenes mindig fiatal marad. A szeme csillogása, mosolya ott lesz a Baráti Kör együttlétein, kérdőn és biztatón, az élet szépségébe vetett hittel. Így él tovább mindazokban, akik ismerték és szerették. 

Batta András, a Zeneakadémia Baráti Körének elnöke

In memoriam dr. Sessler István
Amikor először találkoztunk, rögtön eldőlt, hogy mi nem csak a pénzpiacokról fogunk beszélgetni. István sokkal nagyobb tudással, szélesebb érdeklődéssel rendelkezett. Kezdettől élveztem remek humorával fűszerezett beszélgetéseinket. Az évek során soha nem fogytunk ki a közös témákból, s hamar rájöttünk, hogy a családon, a gyerekeken kívül, a kulturális élmények, az utazások és a világmegváltó gondolatok is összekötnek minket. Bölcs kérdései gyakran segítettek, amikor épp elakadtam. Mert Ő egy segítő típus volt — sok mindent támogatott, sok jó ügy mellé állt. Így vált első hívásomra a Zeneakadémia Baráti Körének támogatójává, a szalonok lelkes látogatójává.
Nehéz lesz nélküle. Hiányozni fog nekem, nekünk. S nem csak a szalonokról. A mindennapokból.
Emlékét szeretettel őrizzük!


Varró Szilvia, a Zeneakadémia Baráti Körének alelnöke

Sessler István (1949-2020)
1973-ban diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Tudományos érdeklődése megelőzte a menedzserit: 1974-ben kisdoktori címet, majd 1979-ben kandidátusi címet szerzett, s hozzá magas fokú nyelvtudást. Később pályája a vállalati terület felé kanyarodott. Elsősorban külkereskedelmi cégeknél dolgozott. 1974 – 1993 között a CHEMOKOMPLEX Külkereskedelmi vállalatnál töltött be felső vezetői pozíciókat. A rendszerváltás után tapasztalatai további tevékenységekkel gazdagodtak, a KAPTÁR Befektetési Alap igazgatójaként, valamint több külföldi cégnél, tanácsadói minőségben.

Pályája kezdetétől vonzotta az oktatás: 1974–1988 Közgazdaság Tudományi Egyetem Külkereskedelmi Tanszékén, 1976–1984 Külkereskedelmi Főiskola Külkereskedelmi Tanszékén tanított, később az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának tiszteletbeli docense lett, és egy sor vállalati tanfolyamot is vezetett. Tantárgyát „Napjaink közgazdaságtana” címmel hirdette meg. A száraz közgazdaságtani ismereteket aktualitások, életközeli jelenségek bevonásával tette vonzóvá a hallgatóság számára. Maga is érdeklődő, az újdonságokra, a társadalomban és a szellemi életben bekövetkező változásokra mindig nyitott szellemű ember volt, aki fontosnak tartotta az eszmecserét, a tudás megosztását. Kíváncsi szelleme új utakra terelte, ahol az elfogadott közfelfogással szemben egyéni elképzeléseit is bátran a hallgatóság elé tárta.

Vibráló, sokszínű egyéniségét jellemzi az is, hogy rendszeresen sportolt, vállalkozott, gazdag kulturális életet élt. A Szépművészeti Múzeum tanfolyamának elvégzése után tárlatvezetéseket tartott külföldi és magyar csoportoknak, és a Zeneakadémia Baráti körének aktív tagja volt.


Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy céljainkat – csupán tagdíjakból- nem tudjuk megvalósítani. Az ösztöndíjakhoz, hangszervásárlásokhoz, a diákok szakmai útjainak, versenyeinek finanszírozásához támogatókra is szükségünk van. Több olyan kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikus tanul a Zeneakadémián, akit szívesen látnak nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon, fesztiválokon. Számukra a jövőben is szeretnénk lehetővé tenni, hogy részt vegyenek ezeken a programokon, hiszen saját erőből nem tudnák fedezni egy-egy ilyen projekt költségeit.

fotó: Schiller Kata

Támogatóink: