NKA pályázatok

Szakmai beszámoló
Azonosító: A2021/N3211
Szerződésszám: 201108/02216

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből című sorozatunkat sikeresen megvalósítottuk 2019 nyara és 2020 tavasza között. A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület célja, a rászoruló tehetséges fiatalok támogatása. Elsősorban szakmai képzésük megvalósításában, karrierjükben, magyarországi és nemzetközi versenyeken való részvételében, hangszervásárlásuk és azok javítása során, továbbá a budapesti lakhatásokat albérleti hozzájárulással segítjük.

Ennek elérése érdekében rendezzük meg szaloneseményeinket, melyre olyan komolyzene és fiatal tehetségek iránt fogékony vendégeket invitálunk, akik a későbbiekben bekapcsolódnak a tehetséges fiatalok támogatásába. Az eseményeken a Zeneakadémia kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Az eljátszott darabokat a fellépők saját kedvenceik közül választják, s az összeállt műsort dr. Batta András zenetörténész, Széchenyi-díjas professzor, a Zeneakadémia volt rektora, Egyesületünk elnöke fűzi össze. Batta professzor a zeneelméleti és zenetörténeti átkötő magyarázataival, illetve a művészekkel folytatott rövid beszélgetésekkel hozza közel a hallgatósághoz a zenét. A szalonesemények társszervezője Varró Szilvia közgazdász, a Zeneakadémia Baráti Körének alelnöke.

Rendezvényeink iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért igyekszünk bővíteni a zenei ismeretterjesztő és művészeti estjeinket. A résztvevők körének magját a Zeneakadémia Baráti Körének tagsága és támogatói adják, kiegészülve zeneakadémista hallgatókkal. Egy-egy est vendégeinek száma: 80-100 fő. Öröm számunkra, hogy a vendégeink között családok és fiatal párok is akadnak, akik számára élményközpontú találkozást biztosítunk a zenével. A szalonok helyszínei voltak az elmúlt esztendőkben: Zeneakadémia X. terem, Bartók Ház, Kőrössy Villa, Benczúr Ház díszterme, amelyek a műsor különleges atmoszférájához szintén hozzájárulnak. A műsor utáni, vendégek és művészek közötti, kötetlen beszélgetés közelebb hozza az alkotót és a befogadót. Vendégeink voltak az elmúlt években a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal, tehetségek osztályának növendékei, egyetemi hallgatói, doktoranduszai és oktatói (messze a teljesség igénye nélkül): Vigh Andrea, Fassang László, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Fülei Balázs, Kovalszki Mária a tanárok részéről, valamint Szüts Apor, Demeniv Mihály, Devich Gergely, Balogh Ádám és mások a diákok részéről.

Negyedik éve rendezzük meg szalonestjeinket, amelyeknek az a célja, hogy megfogható közelségbe hozza a Zeneakadémián folyó magas szintű munkát, a legérdekesebb projekteket, a jelentős tanárokat és legtehetségesebb diákokat a Baráti Kör Egyesület támogatóihoz. A szalon vendégei jelentős zeneakadémiai eseményekre is meghívást kapnak (a kiemelkedő professzorok jubileumaira, a Nagyterem orgonájának felavatására, a Zeneakadémia megnyitására emlékező ünnepi hangversenyre, az intézmény zenekarának koncertjeire stb.)

Mivel megnövekedett a szalonok iránti érdeklődés, s a Baráti Kör anyagi lehetőségeit a fiatal tehetségek támogatására kívánja teljes egészében fordítani, ezért kértük az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának támogatását, hogy az ismeretterjesztő szalonjainkat növekvő részvevőszám mellett is meg tudjuk rendezni.

Az NKA-pályázatunk keretében a következő eseményeket szerveztük:

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből – 1., 2019. június 6.

Évadzáró-nyárnyitó szalon a Bartók Béla Emlékházban

Tíz év telt el azóta, hogy ugyanitt, a Baráti Kör vendégeként az akkor huszonéves Várdai István csellóművész fellépett. Batta András professzor, az est szerkesztője úgy érezte, hogy újra eljött az idő a most már bécsi professzorként oktató-alkotó művész és a Baráti Kör vendégeinek nem mindennapi találkozására. Volt miről mesélnie, hiszen ez alatt a tíz év alatt a világ legjobb csellistái közé kerülve, eseménydúsan alakult a pályája. Az elmúlt időszakban állandó társa egy 17. századi Stradivari-gordonka volt, amelyet a 2019. június 6-ai estén is megszólaltatott – Bachot játszva. A különleges vendég mellett a Baráti Kör által jelenleg is támogatott Magyar Valentin is fellépett, aki Rachmaninov egy fülbemászó zongoradarabját játszotta el. 

Rövid hír és képek: https://www.facebook.com/pg/zeneakademiabaratikore/photos/?tab=album&album_id=440796323168722

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből – 2., 2019. október 1.

Tehetség és alázat

A Zeneakadémia Baráti Körének évadnyitó szalonját 2019. október 1-jén, a zene világnapján tartottuk a Bartók-házban. Az est vendége a Baráti Kör egykori támogatottja, Balázs János volt. A zongoraművész idén vehette át a Kossuth-díjat és vált a Zeneakadémia tanárává. A zongoradarabok között Batta András professzorral eddigi pályájáról, a zenei tehetséggondozásról és a művészi alázatról beszélgetett. Balázs János tanítványa, Urbán Benjamin is több darabot játszott, és a közönség kérésére a fiatalember közösen vette át a művet mesterével, mintha egy zongoraórán lennének.

Rövid beszámoló és képek: https://www.facebook.com/pg/zeneakademiabaratikore/photos/?tab=album&album_id=508964753018545

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből – 3., 2019. november 14.

A Baráti Kör szalonja a Zeneakadémia 144. születésnapján

1875 novemberében, azaz éppen 144 évvel ezelőtt alapították a Zeneakadémiát. A művészeti intézmény nagyszabású koncerttel ünnepelt. A Zeneakadémia szimfonikus zenekara Pinchas Steinberg vezénylésével lépett fel. Vigh Andrea professzor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora beszédében elmondta, hogy 144 ugyan nem kerek szám, de a 12 éppen 12-szer van benne, és a 12-es szám a művészet sokszor felbukkanó egysége. Rektor asszony külön üdvözölte a Baráti Kör vendégeit. A születésnapi koncert első felében az alapító Liszt Ferenc előtt tisztelegve a Les Préludest hallhattuk. A szimfonikus költeményt Chopin f-moll zongoraversenye követte. A zongorán Balázs János, legutóbbi szalonestünk fellépője játszott. A szünetben a rektori teraszon tartott fogadáson Varró Szilvia, a Baráti Kör mb. alelnöke köszöntőjében saját Zeneakadémiához fűződő viszonyáról, első élményeiről mesélt. Elmondta, hogy az intézményt mindig nőneműnek látta, egy olyan hölgynek, aki büszke lehet a korára. Vigh Andrea rektor külön megköszönte a Baráti Kör támogatóinak a tevékenységét, hiszen a színpadon fellépő fiatalok közül többek elnyerték már a Baráti Kör ösztöndíját. Végül rövid zenetörténeti ismertetéssel zárta gondolatait, melyből megtudhattuk, hogy Liszt művét egy etruszk váza ihlette, Chopin mindösszesen húszévesen írta az elhangzó remekművét. A második részben Dvořák 9. (e-moll) szimfóniáját (közismert nevén: Újvilág-szimfónia) hallhatta a közönség a Pinchas Steinberg dirigálta zenekar átütő előadásában. A zeneművel a cseh komponista a prekolumbián kultúra elpusztításának és az Újvilág meghódításának állított emléket.

Hír és képek: https://www.facebook.com/pg/zeneakademiabaratikore/photos/?tab=album&album_id=538486070066413

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből – 4., 2020. február 12.

Vigh Andrea és a Concorde-díjas Jenei Erzsébet koncertje

2020 első szalonestjét február 12-én a Zeneakadémia X-es termében tartottuk. A legősibb hangszerek egyike, a hárfa ezúttal szólóhangszerként, főszerepet kapott a programban. Vigh Andrea professzor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elnökünkkel, Batta András professzorral nemcsak a hárfaművészek előtti kihívásokról, hanem a Zeneakadémia vezetéséről is beszélgetett. A szaloneseményen Jenei Erzsébet Rameau, Bruch és Chertok műveit szólaltatta meg. A mester és a tanítvány Debussy Csónakban című szvitjét játszották el közösen, majd egy dél-amerikai zenedarabbal zárták a műsort. A két hárfaművész pár darabbal is bizonyította, hogy hangszerük megállja szólóban is a helyét, és a legkülönbözőbb zenei stílusokban lehet játszani rajta. Jenei Erzsébet hárfaművész ezen alkalmon vehette át Jaksity Györgytől, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnökétől az ötödször kiosztott Concorde-díjat. A kitüntetéssel járó pénzösszeget Jenei Erzsébet új hárfájának beszerzésére fordítja. Az esten közreműködött: Hotzi Mátyás csellóművész.

Képek és beszámoló: https://www.facebook.com/pg/zeneakademiabaratikore/photos/?tab=album&album_id=610059779575708

Társas történetek a Zeneakadémia múltjából és jelenéből – 5., 2020. április 29.

Karanténszalon

A koronavírus-járvány új helyzetet teremtett a Baráti Kör számára is. Tavaszi szalonunkat nem tudtuk a szokott módon megszervezni. A hosszas tervezés és technikai előkészítés után karanténszalont rendeztünk meg, amely során az összes fellépő saját otthonában tudta rögzíteni a zenei produkcióját, valamint az előadások közötti beszélgetéseket. A műsort a Facebook-oldalunkon tettük közzé, és örömünkre ezzel a szalon kinyílt a nagyközönség előtt: több mint 1200 Facebook-felhasználó tekintette meg az egyórás felvételt, egy-egy képernyő mögött akár 3-4 személlyel – az online nézők között a földrajzi határ is eltűnt, hiszen a Kárpát-medencén innen és túlról is betekintettek. A fellépő zeneakadémiás hallgatók Mozart és Bach műveiből válogattak. Csabay Zsuzsanna Virág fuvolán, Kovács Gergely zongorán, Bácsy-Schwarz Zoltán pedig hegedűn játszott. Velünk volt Vigh Andrea rektor asszony, aki a Zeneakadémia mostani helyzetéről mesélt. A jó hangulatú zenei beszélgetések persze ezúttal sem maradhattak el. A karanténszalon sikere miatt a járványhelyzet elmúlása után is tervezünk online közvetítéseket.

A beharangozó kisfilm megtekinthető itt: https://www.facebook.com/405167536731601/videos/545237129529196/

A teljes felvétel megtekinthető itt: https://www.facebook.com/405167536731601/videos/582360072374196/

A koronavírus-járvány nemcsak az 5. szalonest megrendezését, hanem az elszámoláshoz szükséges adminisztrációt is megnehezítette, így beszámolónkat a mai napon tudjuk beadni, élve az NKA által adott általános elszámolásihatáridő-meghosszabbítási lehetőséggel.

Budapest, 2020. július 13.

Prof. dr. Batta András, a Zeneakadémia Baráti Körének elnöke nevében

Varró Szilvia, pályázati kapcsolattartó, a Zeneakadémia Baráti Körének alelnöke