ÉVADNYITÁS

Versenygyőzelmekkel indult a szezon, az ígéretes folytatáshoz pedig néhány koncertet ajánlunk figyelmükbe a következő hetek programjából.


Jól kezdődött az évad: a Baráti Kör régebbi támogatottjainak szenzációs versenyszereplésével. Münchenben Várdai István megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét, ahol eddig még sohasem díjaztak magyar muzsikust, Szabó Ildikó pedig a Zeneakadémián megrendezett Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny megosztott második díját kapta.DESIGN OSCAR A ZENEAKADÉMIÁNAK
A Zeneakadémia 2013-ra megújított arculata elnyerte a design-szakma legrangosabb díját. Rangos elismerésben részesült a Zeneakadémia kommunikációs csapata: az új, egyebek közt a programmagazint, a műsorfüzeteket, a névjegyeket, valamint a logó-családot is tartalmazó intézményi imázs a legjelentősebb világmárkák design-teljesítményét elismerő Red Dot Design Award díjat nyerte el.


A szezon tehát jól indult, és ígéretesen is folytatódik, hiszen a következő hetekben is különleges koncerteket hallhatnak majd a Zeneakadémián. Ezek közül ajánlunk most figyelmükbe néhányat:

A száz éve született Fischer Annie-ra emlékezik október 5-én a Nagyteremben megrendezett zenekari esten Frankl Péter és Vásáry Tamás. Ők ketten idézik meg a 20. század emblematikus zongoristájának alakját, mégpedig a Fischer Annie-t számos alkalommal kísérő Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, a műsorban Mozart G-dúr zongoraversenye és Chopin f-moll zongoraversenye szerepel.

Ugyancsak október 5-én a Liszt-kukacokat is várják a Zeneakadémiára, természetesen nem este, hanem délelőtt 11-kor. A 10-15 éves Liszt-kukacoknak a Solti Teremben egy interaktív hangszerbemutató koncerten meséli el és mutatja meg Fülei Balázs, hogy mi mindenre képes a zongora, a műsor vendége Oláh Kálmán, jazz-zongoraművész lesz.A Liszt-díjas Oláh Kálmán négy nappal később, október 9-én este a Nagyteremben ad koncertet, és erre az alkalomra egy egészen különleges csapatot hozott: angol trombitást, amerikai szaxofonost és bőgőst, spanyol dobost, akik mindannyian hangszerük legjobbjai, és ebben a formációban még sohasem játszottak együtt. A zongoránál természetesen Oláh Kálmán ül, a műsor gerincét is az ő kompozíciói alkotják, de jazz-standardek is megszólalnak majd.


Az egyik legismertebb amerikai zeneszerző, David Lang érkezik a Zeneakadémiára október 26-án. A koncert első részében hallhatják aThe So-Called Laws of Nature címmel írt ütőhangszeres darabját, amit 2006-ban az Amadinda ütőegyüttes mutatott be Magyarországon, a második részben pedig A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma szólal meg, amelynek ez lesz a magyarországi bemutatója. A koncertet Rácz Zoltán vezényli.


Isabelle Faust és Csipkerózsika névre hallgató Stradivari-hegedűje visszatérő vendég Budapesten. Zsigmondy Dénes egykori növendéke október 27-én este a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével Schumann, Debussy, Bartók műveit játssza, valamint egy Heinz Holliger darabot, amit a magyar közönség ezen az estén hallhat először.


A következő napok, hetek koncertjei után pedig egy nyári emlék: a Baráti Kör támogatásának köszönhetően valósult meg a Hárfa Tanszak tanulmányútja, a célállomás Berlin volt.