Hírlevel archívum > Legato 21 – 2013 június > A felújított Zeneakadémia – Csonka András

ÚJJÁSZÜLETÉS

Október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján megnyílik a Zeneakadémia újjáépített, Liszt Ferenc téri épülete. Az első hetek, hónapok programjáról kérdeztem Csonka Andrást, a Zeneakadémia kulturális igazgatóját

A finisben vagyunk, már csak a nyári szünetet kell kivárni, és megint járhatunk koncertekre a Liszt Ferenc térre. Hol tartanak most az előkészületekkel?

-Elég régóta dolgozunk az őszi programon, mára teljesen összeállt, a jegyeket is meg lehet vásárolni. Most már a 2014-es év műsorával foglalkozunk, az év első fele tulajdonképpen már megvan, inkább a 2014/15-ös szezon az, aminek a műsorát ezekben a hetekben próbáljuk összerakni.

Beszéljünk először az őszről, az első nagy rendezvényekről.

A nyitóprogram nem nyilvános, tehát a nagyközönség számára nem lesz látogatható, de az egyetem számára nagyon fontos, és nyilván a Baráti Kör tagjait is érdekli. Október 22-én tartjuk a protokolláris megnyitót, ezt megelőzően, 20-án pedig a saját, belső megnyitónkat az egyetemi közösségnek, jelenlegi és volt tanárainknak, mindenkinek, aki a Zeneakadémia körül dolgozik. Ennek a műsora ugyanaz lesz, mint a 22-i protokollárisnak, esetleg közreműködőkben tér majd el csekély mértékben.

Kik lépnek színpadra?

-Elsősorban az egyetem tanáraira és diákjaira alapozunk, tehát a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara működik majd közre, valamint az Alma Mater Kórus, kiegészülve a Liszt Ferenc Kamarakórussal, amit Erdei Tanár úr vezet, hisz döntően ők is az egyetem hallgatóiból és volt hallgatóiból verbuválódnak. A legfiatalabbaktól a világsztárokig képviseltetik magukat a fellépők, játszani fog a tizenhárom éves Devich Gergő, a Rendkívüli Tehetségek Osztályának egyik legnagyobb ígérete, énekel majd Csizmadia Anna, a „Fölszállott a Páva” nyertese, aki a népzenei tanszékünkön tanul, fellép a Kelemen-Kokas páros, illetve a Keller Quartet Várjon Dénessel, tehát egy nagyon színvonalas műsor egészül ki az este végére Beethoven Karfantáziájával. A koncerten Héjja Domokos fog vezényelni, a szólista pedig Farkas Gábor zongoraművész lesz.

Maradjunk még kicsit az ősznél. Aki nem lesz jelen a hivatalos megnyitón, mire készülhet?

-A programszerkesztésünket alapvetően az határozza meg, hogy a Zeneakadémia saját erőire próbálunk építeni. Ebben az első, nyitó-eseménysorban, amit akár még fesztiválnak is nevezhetünk, a nálunk tanuló és tanító tehetségekkel szeretnénk megjelenni a nagyközönség előtt, de természetesen vendégművészeket is hívunk. Nagy hangsúlyt helyeztünk a kamarazenére, a Kisterem –zsinórpadlással, árokkal – alkalmassá válik kisoperák előadására, úgyhogy az operai karakter is megjelenik házon belül, és reprezentálni szeretnénk azokat a műfajokat is, amelyek szintén jelen vannak az egyetemi képzésben, azaz a jazzt és a népzenét.

Aki már nagyon szeretne ismét a Nagyteremben ülni, kiket hallhat majd?

-A Nagyterem korábban legendás zongorakoncerteknek adott otthont, és ezt a hagyományt mi is szeretnénk folytatni. Nem sokkal a megnyitó után fellép közösen a Ránki család, rendezünk Bogányi-, és Szokolay Balázs-szólóestet, és lesz egy egészen különleges koncert, amit mi úgy hívunk: „Zongoragenerációk koncertje”. Itt Mester és tanítvány együtt lép színpadra, a Mesterek idősebb nemzedéket Vásáry Tamás, középgenerációját Dráfi Kálmán, a Zongora Tanszék vezetője, és Bogányi Gergely képviseli, mellettük pedig ott lesznek a tanítványok, Gyöngyösi Ivett, Váradi László, és Medgyesi Zoltán. Zongorából tehát ezt emelném ki. Kamarazenéből lesz egy nagyszerű koncertje a Kelemen Kvartettnek, amelynek minden tagja az Egyetemhez kötődik, hiszen két tanárunk és két hallgatónk alkotja ezt az együttest. Ők most már nemzetközileg is komoly karriert futnak, és egy új hangot jelentenek a vonósnégyes hangzásvilágában. Aztán lesz egy fantasztikus összeállítású kamarakoncert, ami Frankl Péterre, a Londonban élő zongoraművészre épül. Olyan kamarapartnerei lesznek, mint Keller András, Várdai István, és Lakatos György.

A külföldi muzsikusok közül kiket látunk majd?

-Olyan világsztárokat, mint például a Takács Quartet, amelynek a tagjai magyar kötődésűek ugyan, de már régen nem itthon élnek. Fellép majd egy egészen fantasztikus összeállítású kamara-trió, ahol Joshua Bell, Steven Isserlis és Várjon Dénes játszik, és jön a Balthasar-Neumann-Ensemble egy különleges, barokk programmal. A nyitás utáni első időszakban pedig egy jazz világsztárunk lesz, Brad Mehldau, aki a mai jazz-zongorista nemzedék legkiválóbbika.

Mi a helyzet az orgonával?

-Az eredeti orgona épül vissza, de ez csak 2015-re készül el.

A Zeneakadémia az utóbbi időben több városban is vendégeskedett egy-egy koncerttel. Ennek is lesz folytatása?

-Igen, de ezek a programok még tervezési szakaszban vannak, az első időszakban a házra koncentrálunk. Most elsősorban az a fontos, hogy visszaadjuk a közönségnek a Liszt Ferenc téri épületet, a Zeneakadémia Nagytermét és Kistermét. A későbbiekben persze szeretnénk megmutatkozni többfelé, a szűkebb pátriánkban, tehát a kerületen belül épp úgy, mint országos szinten.

Bokor Gabriella

Az első hónapok műsorára jegyek kaphatók a www.zeneakademia.hu oldalon, az InterTicket országos hálózatában, valamint a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegypénztárában: Írók Boltja (1064 Budapest, Andrássy út 45., nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00–19.00, szombaton 11.00–19.00
(június 15-től augusztus 31-ig 11.00–15.00).
További információ: jegy@zeneakademia.hu (06-1) 321-0690, www.zeneakademia.hu