Hírlevel archívum > Legato 13 – 2012 június > A Zeneakadémia és a Baráti Kör hírei

A Baráti Kör és a Zeneakadémia hírei

139 könyv pályázott idén a Szép Magyar Könyv díjra, a válogatást követően végül 63 mű került a zsűri elé. Ebben az igen rangos mezőnyben nyert elismerő oklevelet a jubileumi Liszt-év tiszteletére megjelent két kötet, a Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma valamint a Génie oblige! A budapesti Liszt Emlékmúzeum kincsei című album. A két könyv a Liszt Múzeum munkatársai és a Helikon Kiadó közös munkájának eredménye, kiadásuk a Baráti Kör támogatásával valósulhatott meg.

Fogyatékkal élő gyerekeknek adtak koncertet a Zeneakadémia növendékei egy, a Művészetek Palotája szervezésében indított kezdeményezés mintájára. A Mindent a dalról címet viselő programsorozat áprilisi koncertjén közel száz gyerek ült a Régi Zeneakadémia nézőterén, hogy meghallgassa a klasszikus, jazz, és a népdalokból összeállított műsort.

Dohnányi Ernő egykori villájának kertjébe tervezett egy nagyszabású „tavaszi akciót” a Zeneakadémia csapata. Az egyetem két tanára, Devich János és Dráfi Kálmán, néhány munkatársa, valamint a zeneakadémiai növendékek alkotta Nyári vonósnégyes tagjai egy áprilisi délután kitakarították a kőmedencét, kigyomlálták a gazt, majd virágokat ültettek a műemlékvédelem alatt álló, budai ház kertjében, ahol annak idején Dohnányi is szívesen kertészkedett.

KITÜNTETÉSEK, DÍJAK

Ez év májusában ismét átadták a Corvin-láncot. A magas kitüntetést a magyar kulturális és tudományos élet öt kiemelkedő képviselője vehette át, köztük a világhírű operaénekesnő, Marton Éva, a Liszt Akadémia tanszékvezető egyetemi tanára.

Idén is kiosztották a Gundel Művészeti Díjakat, amelyre a Liszt Akadémia két kategóriában állított jelölteket. A kuratórium döntése alapján a díjat ének kategóriában Pászthy Júlia növendéke, Gabriela Balgová, hangszer kategóriában pedig a fuvolista Bán Máté, Bálint János növendéke nyerte el.

A ZENEAKADÉMIAI HALLGATÓINAK NEMZETKÖZI SIKEREI

Ismét kiemelkedően szerepeltek az elmúlt hónapokban megrendezett nemzetközi megmérettetéseken a Liszt Akadémia zongorista növendékei: az olaszországi Euterpe Nemzetközi Zenei Versenyen Sugii Yuki és Yajima Arisa megosztott első díjat nyertek, Mizusawa Miki pedig megosztott második díjat kapott. A Prágában megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon szintén magyar győzelem született, a versenyt az előkészítős Szokolay Ádám Zsolt nyerte, akinek virtuóz zongorázását különdíjjal is jutalmazták. A Zeneakadémia klarinétosai is igen komoly sikereket értek el az utóbbi időszakban, Vicze Alexandra és Antal Szabolcs megosztott első díjat nyertek a Dévai Nemzetközi Zenei verseny fúvós kategóriájában.

És végül egy versenyen kívüli, de igen emlékezetes szereplés: A Zeneakadémia hallgatóiból verbuválódott Nyári Kvartett képviselte az egyetemet és adott nagysikerű koncertet Japánban, a Kyotoi Nemzetközi Zeneakadémiai Fesztiválon.