Hírlevel archívum > Legato 15 – 2012 november > A Zeneakadémia és a Baráti Kör hírei


Solti György születésének 100. évfordulója és az ahhoz kapcsolódó UNESCO Solti-emlékév megnyitása alkalmából Budapesten járt Lady Valerie Solti. A világhírű karmester özvegye bejárta a Zeneakadémia Wesselényi utcai Ligeti György épületét, ezután pedig a Régi Zeneakadémián meglátogatta a Liszt Múzeumot, és részt vett a Maestro emlékére megrendezett koncerten.

November elején tartottak meghallgatást az idei Anda Géza Ösztöndíjra. Az egy évre szóló, 5000 euro összegű ösztöndíjat – amit a zürichi székhelyű Anda Géza Alapítvány hozott létre – minden évben az a magyar származású zongorista hallgató kaphatja, aki még nem zárta le felsőfokú tanulmányait mesterfokon. A Bogányi Gergely, Devich János, és Várjon Dénes alkotta zsűri a díjat idén Demény Balázsnak, Kemenes András növendékének ítélte.

Az idegen nyelvek okozta nehézségekkel foglalkozott a Sound Exchange elnevezésű projekt keretében az a hat hallgató, aki a Zeneakadémia a közelmúltban elindított „elektronikus zenei médiaművészet” szakirányán tanul. A résztvevők interjúkat készítettek az utcán külföldiekkel, idegen nyelven olvastak és énekeltek, szignálokat terveztek, és egy népdalt is feldolgoztak, amit a projekt vezetője, a lengyel elektronikus zeneszerző, Wojciech Kucharczyk énekelt el magyarul.