Hírlevel archívum > Legato 16 – 2012 december > A ZENEAKADÉMIA ÉS A BARÁTI KÖR HÍREI

A ZENEAKADÉMIA ÉS A BARÁTI KÖR HÍREI

Események, érdekességek a Liszt Akadémia életéből

DÍJAK, KITÜNTETÉSEK

December 7-én adták át az idei Prima Primissima-díjakat. A díjátadó gálán a Zeneakadémia három professzora is elismerésben részesült, Prima-díjat kapott a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Dr. Batta András, az intézmény rektora, a Magyar zeneművészet kategóriában Szenthelyi Miklós, a Zeneakadémia hegedűtanára, a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Halmos Béla népzenekutató, az egyetem óraadó tanára.

A Zeneakadémia egykori és mai tanárai lettek a 2012. évi Gramofon-díjak kitüntetettjei. Fassang László a Gramofon Magyar Klasszikus Zenei Díjat, míg Regős István a zenei folyóirat Magyar Jazz Díját posztumusz nyerte el.

„HANGSZERÖLELÉS”

A friss Gramofon-díjas orgonaművész, Fassang László nevéhez fűződik a Zeneakadémia esélyegyenlőségi koncertsorozatának keretében, november végén megrendezett két koncert is. A Vakok Intézetében Rohmann Ditta gordonkaművésszel együtt játszottak – Fassang László ezúttal zongorán –, ezután pedig meséltek a darabokról és a hangszerekről, amelyeket a közönség megtapinthatott, mi több, meg is ölelhetett. A másik rendhagyó programot a Régi Zeneakadémia Bach-termében tartották. Fassang László itt Down-szindrómás gyerekeket látott vendégül, akiket beavatott az orgona titkaiba, és akik végül maguk is kipróbálhatták a hangszert.

FIATAL MUZSIKUSOKNAK SEGÍT AZ ERSTE

November végén adták át az Erste az elsőkért ösztöndíjat, amit három kategóriában hirdetnek meg: havi ösztöndíj, lakhatási támogatás, vagy egyéni projektek. Az ösztöndíjprogramra csaknem kilencvenen pályáztak, végül harminckilenc növendék nyerte el a támogatást. Danks Emese, az Erste Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója a Régi Zeneakadémián rendezett ünnepi díjátadón elmondta: a zsűri nem csak elolvasta a pályázatokat, de a Baráti Kör képviselőivel együtt meghallgatta a tanárok ajánlásait is, így kicsit közelebbről is megismerhették a támogatandó fiatal muzsikusokat.