Hírlevel archívum > Legato 19 – 2013 március > A Zeneakadémia és a Baráti Kör hírei

HÍREK A ZENEAKADÉMIÁRÓL

A Március 15-e alkalmából rendezett állami ünnepségen Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész átvehette a Magyar Érdemrend középkeresztjét. A Zeneakadémia tanárai közül Kossuth-díjban részesült Dubrovay László, a Liszt Akadémia nyugalmazott egyetemi tanára. Halmos Béla népzenekutató, előadóművész, az Egyetem óraadó tanára a Széchenyi-díjat vehette át. Liszt-díjat kapott Boldoczki Gábor trombitaművész, a Fúvós Tanszék tanára, Bubnó Tamás, az Egyházzene Tanszék tanára, a Szent Efrém Férfikar alapító művészeti vezetője, és Zsoldos Béla ütőhangszeres művész, a Jazz Tanszék docense.Tari Lujza zenetörténész, a Népzene Tanszék docense Szabolcsi Bence-díjban részesült.

Bartók Béla születésnapján, március 25-én, a hagyományoknak megfelelően átadták a Bartók-Pásztory díjakat. Az ünnepséget a Zeneakadémia Ligeti Györgyről elnevezett épületében rendezték, díjat vehetett át Hőna Gusztáv harsonaművész, Tóth Péter zeneszerző, Gráf Zsuzsanna karnagy, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatói.

Ausztria egyik vezető zenei-színházi oktatási intézménye, a Reiman Akadémia 2001-ben alapította a Papageno-díjat, amit minden évben négy kategóriában adnak át. A legjobb előadásnak járó díjat idén a Zeneakadémia tanára, Almási-Tóth András nyerte a Hoffmann2012.com című darabbal.