Balogh Ádám

balogh-adamBalogh Ádám 1997-ben született Pécsett. 7 évesen kezdett zongorázni és 13 éves koráig 8 országos versenyen nyert első díjat. Köztük a Budapest Fesztiválzenekar zeneiskolásoknak rendezett versenyén, aminek eredményeképpen 2010-ben debütálhatott a zenekarral, Fischer Iván vezényletével. Azóta szerepelt már többek között  a Berlini Konzerthaus zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Pannon Filharmonikusokkal, a Budapesti Danubia Zenekarral és a Zuglói Filharmoniával. 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Osztályába, ahol Némethy Attila és Eckhardt Gábor voltak tanárai.

Számos nemzetközi versenyről is sikeresen térhetett haza. A Szegedi Kortárszenei Verseny, az ausztriai Takacs Jenő, a Budapesti Chopin, a milánó-i PianoTalents, a zágrábi Young Virtuoso, a hágai The Hague nemzetközi zongoraversenyek díjnyertese. Legszebb eredményeit a közelmúltban szerezte, az amerikai Cooper Nemzetközi Zongoraversenyen döntőbe jutott, az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a CliburnJunior kategóriában pedig különdíjjal gazdagodhatott.

A neves Curtis Intézetben megrendezett Philadelphia Young Pianists’ Academy-re többször nyert ösztöndíjas meghívást,illetve a PianoTexas és a LAUS Academy fesztiválokon is részt vett. Olyan tanároktól vehetett órákat többek között, mint Dimitry Bashkirov, Kocsis Zoltán, Arie Vardi, Roger Muraro, Yohaved Kaplinsky, Stanislav Loudenitch, Ching-Yun Hu, Emanuel Krasovsky, Jerome Lowenthal, Douglas Humpherys, Dina Yoffe, Margarita Shevchenko, Alon Goldstein, Wojciech Switala, Mauritio Moretti, Sandra Shapiro, Ungár Tamás, Rév Lívia és Alexander Moutouzkine.Az utóbbi években fellépett Dortmund, Berlin, Amsterdam, Basel, Dubrovnik, Philadelphia, Fort Worth, Lagrasse(Franciaország), Róma és Milánó koncerthelyszínein. A magyar zenei színtereken is gyakran szerepel, fellépett már a Müpa-ban, a BMC-ben, aPesti Vigadóban, a Zeneakadémia nagytermében, és a pécsi Kodály Központban is.

Ádám 2016-tól a Zeneakadémia tanulója, tanára Némethy Attila, kamarazenét pedig Gulyás Mártától és Perényi Miklóstól tanul. Ádám célja és álma, hogy a nemzetközi művészvilágot megismerhesse, és a világ minél több pontján terjeszthesse a klasszikus zenét, illetve azt a szenvedélyt, amit ő érez iránta. Nagy rajongója Alekszander Szkrjabinnak és személyes missziónak tekinti a zenéje megismertetését hazánkban. Hobbiként zenét is szerez.

„Szeretnék felérni ahhoz a jellemzéshez, ami egy kritikában elhangzott rólam és ezt a hozzáállást képviselni mindenhol:”

„…De játékának leghatásosabb eleme mégis a sokszínűség volt, a képesség, hogy annyi zongoristává tudjon válni, amennyit csak a zene megkíván.” (TheaterJones-Gregory Sullivan Isaacs)