Hírlevel archívum > Legato 116 – 2023 október > BANK OF CHINA ÖSZTÖNDIJASOK – 2. RÉSZ: Majzik Zsuzsanna

BANK OF CHINA ÖSZTÖNDIJASOK – 2. RÉSZ: Majzik Zsuzsanna

Hála a Bank of China, a Zeneakadémia, és a Zeneakadémia Baráti Köre közös kezdeményezésének, 2014-ben elindulhatott a fiatal zenészeket anyagilag támogató Bank of China ösztöndíjprogram. A pénzbeli segítséget a zeneakadémisták arra használják, hogy – egyebek közt –  versenyre vagy mesterkurzusra utazzanak, hangszert javíttassanak, vagy éppen profi hangfelvételt készítsenek. A 2023/24-es tanévre tíz fiatal muzsikus  kapta  meg a Bank of China ösztöndíját, a következő hónapokban mindannyiukat bemutatjuk itt, a Legatóban.

A sorozatban ezúttal a klarinétos Majzik Zsuzsannát mutatjuk be, aki már a mesterképzés utolsó évében jár. Az Erasmus program keretében ezt a szemesztert a Ljubljanai Zeneakadémián tölti, úgyhogy személyes találkozás helyett telefoninterjú készült.

Egy hónap alatt mennyire sikerült megismerned a várost, a környéket?

Voltam már kirándulni a környéken és várost nézni többször is. Nagyon tetszik Ljubljana, sokkal kisebb, mint Budapest, úgyhogy gyalog járok mindenhova. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, egyelőre még angolul beszélünk, bár barátkozom a szlovénnel is. A kollégium is nagyon jó, különböző Erasmusos diákokkal lakunk együtt, sok a spanyol, a török, van egy ausztráliai srác, szóval vagyunk mindenfelől.

Mennyi elfoglaltsággal jár az egyetem?

Így, az utolsó évben már nincs sok órám. Heti egyszer találkozom a főtárgy tanárommal, egyszer van zenekar, és egy kamaraórám is van, ahol egy török gitárossal fogunk klarinét-gitár duókat tanulni.

Adódik majd esetleg valamilyen fellépési lehetőség is?

Igen, következő hónapban lesz egy kis koncertem, amit az otthoni és az itteni zeneakadémia közösen szervezett a Liszt Intézetben. Szólót is játszom majd, meg zongorakíséretes darabokat.

A klarinét volt az első hangszered?

Furulyán kezdtem, a klarinét később jött. A szüleim hobbizenészek, és egy amatőr fúvós zenekarban találkoztak. Anyukám klarinétos, apukám pedig szaxofonon játszik, az sem áll messze a klarinét hangszercsaládtól. Engem kiskorom óta vittek a próbákra, és már gyerekként megtetszetett a klarinét. Kilenc évesen kezdtem el tanulni, előtte három évig furulyáztam. Igazából már az általános iskolában eldöntöttem, hogy zenész leszek, és érettségi után nem is jelentkeztem máshova, csak a Zeneakadémiára.

A zeneakadémiai évek lassan véget érnek. Hogyan tovább?

Zenekari zenész szeretnék lenni, főleg a basszusklarinét állások érdekelnek,  nagyon szeretek váltóhangszerezni. Voltam már pár próbajátékon, eddig még nem jött össze, de nem adom fel. Majd jövőre. Első körben igazából Magyarországon belül gondolkoznék, szerencsére van sok jó zenekar itthon.   Nagyon örülnék, ha valamelyik budapesti zenekarban sikerülne állást szerezni, de figyelem a külföldi lehetőségeket is.

A zenekar mellett mi jöhet még szóba?

Az egyetemen majdnem minden évben fúvósötösöztem, és ez nagyon megtetszett. Van egy fúvósötösünk, ami jelenleg is működik, és már jó néhány koncertlehetőséget is kaptunk. Nagyon szeretjük csinálni, úgyhogy tervezünk hosszabb távra is.

Melyik időszak áll legközelebb a szívedhez?

A romantika korszaka.

Van olyan darab, amit nagy vágyad lenne eljátszani?

Nagy álmom Weber 2. klarinétversenye, ezt tervezem játszani majd a diplomakoncertemen is, zenekari kísérettel.

Tekintse meg Majzik Zsuzsanna, Igor Stravinsky Three pieces for solo clarinet Videót!

https://drive.google.com/file/d/1EP9QZ1HepZjvzuSxyhMApcAQNEfL3GWW/view

Bokor Gabirella