Hírlevel archívum > Legato 118 – 2023 december > BANK OF CHINA ÖSZTÖNDIJASOK – 4. RÉSZ: CHEN LE

BANK OF CHINA ÖSZTÖNDIJASOK – 4. RÉSZ: CHEN LE

Hála a Bank of China, a Zeneakadémia, és a Zeneakadémia Baráti Köre közös kezdeményezésének, 2014-ben elindulhatott a fiatal zenészeket anyagilag támogató Bank of China ösztöndíjprogram. A pénzbeli segítséget a zeneakadémisták arra használják, hogy – egyebek között – versenyre vagy mesterkurzusra utazzanak, hangszert javíttassanak, vagy éppen profi hangfelvételt készítsenek. A 2023/24-es tanévre tíz fiatal muzsikus kapta meg a Bank of China ösztöndíját, a következő hónapokban mindannyiukat bemutatjuk itt, a Legatóban.

A sorozatban ezúttal a kínai nagybőgős lányt, Chen Le-t ismerhetik meg, aki a mesterképzés második évét végzi a Zeneakadémián.

Egy szép és törékeny kínai lány. Vagy csak törékenynek tűnik, valójában mégsem az, hiszen könnyedén bánik méretes és súlyos hangszerével, a nagybőgővel. Chen Le Zheijang-ban, Kína egyik keleti tartományában nőtt fel, szülei üzletemberek, akik szeretik a zenét – édesanyja korábban harmonikán játszott. A kislány először zongorázni tanult, a középiskolába zenei osztályba jelentkezett, és hogy részt vehessen az iskolai zenekarban nagybőgőzni kezdett.

A Zheijang konzervatóriumban lehetősége adódott, hogy vendéghallgatóként egy szemesztert töltsön Budapesten, a Zeneakadémián. A tanárok, az osztálytársak, és az egyetem hangulata olyan mély benyomást tettek rá, hogy elhatározta: ha teheti, visszatér ide. Így is lett, és idén a mesterképzés keretében Kubina Péternél tanul nagybőgőzni. A klasszikus zenéről úgy tartja, földöntúli szépséggel ajándékozza meg a közönséget és persze az előadót. Chen Le a szakmai készségeit szeretné fejleszteni, úgy tartja, hogy soha nem szabad abbahagyni a tanulást, és várja, hogy a tanultakat majd átadhassa a jövőbeni tanítványainak.

Ami még nagyon vonzó számára, az a magyar kultúra sokszínűsége, szívesen jár el sok programot kínáló fesztiválokra, és szereti kóstolgatni a magyar ételeket. A kedvence a gulyás, amit – keleti mintára – a többi leveshez hasonlóan, nem enni, hanem inni szokott, mert így állítólag még élvezetesebb az íze. Persze otthonról is sok minden hiányzik, a család és a barátok mellett a kínai ételek is.

Azt, hogy mire fordítja a Bank of China ösztöndíját, már pontosan tudja: szeretne egy jó vonót venni, és részt venni egy mesterkurzuson.