Bánkövi Bence

Zenész családban nőttem fel, ahol már 6 évesen elkezdtem gordonkázni. Zeneiskolai éveim után felvételt nyertem a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol Pertorini Rezső és Kállay Ágnes szaktanárok segítették hangszeres tanulmányaimat. 2016-ban kerültem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Onczay Csaba professzor osztályába. Az egyetem rendezésében részt vettem Perényi Miklós, David Geringas, Fenyő László, Steven Isserlis, Várdai István és Mathias de Oliviera Pinto mesterkurzusain.

Konzervatóriumi éveim alatt különdíjat nyertem a Kertész Ottó emlékversenyen, 2014-ben a Pörtschachban megrendezésre kerülő nemzetközi Brahms versenyen középdöntőbe kerültem. Kétszer indultam a Virtuózok tehetségkutató műsorban ahol mindkétszer a zenekari fordulóig jutottam. Mint zeneakadémista 2016-ban második díjat nyertem a Popper Dávid Nemzetközi Csellóversenyen Várpalotán. 2018 decemberében 4. helyezést értem el Európa egyik legrangosabb nemzetközi gordonkaversenyén, nevezetesen a Krakkóban megrendezésre kerülő III. Krzysztof Penderecki nemzetközi csellóversenyen.

2016-ban elnyertem a Vásáry Tamás ösztöndíjat, aminek hozományaként a “Zenén túl” című koncerten eljátszhattam Kodály Zoltán szólószonátáját a Zeneakadémia Nagytermében. Fontosabb szerepléseim: a Magyar Rádió napján megtartott koncerten való fellépés a Márványteremben, 2018 szeptemberében a Magyar Rádió szimfonikus zenekarával Beethoven Hármasversenye, Vásáry Tamás vezényletével, 2019 februárjában A tehetség napon pedig a Liszt Ferenc kamarazenekarral játszottam Haydn C-dúr csellóversenyét a Solti György Teremben. 2019 márciusától alapító tagja vagyok a Virtuózok Kamaraegyüttesnek. A zenekar fennállása óta koncerteket adtunk Európa számos országában, és Kanadán belül részt vettünk egy Montreal-Ottawa-Toronto városokat érintő turnén is. Idén nyáron részt vettem a Kaposváron megrendezésre kerülő Kaposfesten, ahol a zárókoncerten felléphettem mint szólista. 2020 szeptemberétől kezdem meg.

Első szemeszteremet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonkaművész szakán. Jelen pillanatban egy, a számomra készített gordonkán játszom, melyet a kiváló magyar mester, Héjja János készített.