Bánkövi Bence

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka mesterszakos hallgatója vagyok, tanulmányaimat kitűnő eredménnyel végzem. Alapító tagként játszom a Virtuózok Kamarazenekarban, mellyel a világ számos színpadán felléptünk. Ez a lehetőség a Virtuózok tehetségkutató műsorban nyújtott teljesítményem eredménye.

Budapesten születtem zenész család harmadik gyermekeként. Az alapok elsajátítása után felvételt nyertem a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol Pertorini Rezső, majd Kállay Ágnes irányítása alatt fejlesztettem hangszeres tudásomat. Már ekkor részt vettem nemzetközi, és hazai versenyeken.

2016-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol mesterem Onczay Csaba gordonkaművész.
Több alkalommal felléphettem szólistaként hazám koncerttermeiben, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Duna Szimfonikus Zenekarral.

Másodéves hallgatóként, nekem ítélték a Vásáry Tamás Ösztöndíjat, majd ugyanebben az évben II. helyezett lettem a várpalotai David Popper Nemzetközi Csellóversenyen. Egy évvel később pedig IV. helyezést értem el Európa egyik legrangosabb zenei versenyén, a Krzysztof Penderecki
Nemzetközi Gordonkaversenyen. Ez év májusában a Kocsis – Hauser Alapítvány kamarazenei versenyén különdíjat nyertem.
Számos mesterkurzuson vettem részt, Perényi Miklós, Várdai István, Fenyő László, Wolfgang Emmanuel Schmidt, Steven Isserlis, Marcio Carneiro és Matias Oliviera di Pinto vezetésével.

Nagyon fontosnak tartom az új művek megszólaltatását, szívesen tanulom és tűzöm repertoárom listájára. Rózsa Pál zeneszerző két éve darabot komponált a részemre, melynek monogrammom, B. B. a címe. Ebből rádiófelvételt is készítettem. A következő, nekem ajánlott csellóversenyét most májusban fogom bemutatni a Szegedi Szimfonikusokkal.
Idén májusban a Zeneakadémia Nagytermében megrendezésre kerülő koncert teljesítésével szerzem meg a mesterfokozatú diplomámat.
Fontosabb fellépéseim közül kiemelendő a “Fiatal Művészek Pódiuma” koncertek, a “Tehetség Nap” a Zeneakadémián, az idei újévi koncert a Ram Kolosszeumban a Duna Szimfonikusokkal, fellépés a Kaposfesten, a Román Ifjúsági Kamarazenekarral való fellépés a Vígadóban, turné a Virtuózok Kamaraegyüttessel Írországban és Kanadában.

A Covid járvány ideje alatt több klasszikus zenei klipet készítettem, aminek jogait a M2 csatorna is megvásárolt. Jelenleg egy 1832-ben készült Bernard Julius Fendt által készített angol mestercselló tulajdonosa vagyok.