Hírlevel archívum > Legato 96 – 2021 szeptember > BATTA ANDRÁS KÖSZÖNTŐJE

BATTA ANDRÁS KÖSZÖNTŐJE

Kedves Támogatóink, Barátaink!

Különös tanévet zárt a Zeneakadémia: át kellett vinni a zenét és az oktatást a virtuális térbe, ami – lévén a zene auditív, akusztikában és élő atmoszférában virágzó művészet – nagy megrázkódtatást jelentett mindenkinek: tanárnak, diáknak, koncertező művésznek, közönségnek egyaránt. Ennek a furcsa állapotnak volt azonban legalább egy hozadéka: a Zeneakadémia hatósugara kitágult, szinte valamennyi koncertet – a diplomahangversenyeket is! – streaming formában lehetett követni az interneten. Új távlatok nyíltak a klasszikus zeneművészet terjesztésében. A hangversenyezés, de a tanítás is, új utakon indult el, aminek még akkor is beláthatatlan és alapjában jó következményei lesznek, ha történetesen elvonulnának a fenyegető járványok a fejünk fölül.

A Baráti Kör is megpróbált haladni a korral, illetve alkalmazkodni a lehetőségekhez, online-szalon események formájában, amelyek sokakhoz jutottak el, megmutatva az átmeneti nehézségekkel küzdő, de győztesen kikerült tehetségeket. Most reményteljes tanév következik, a Zeneakadémia ismét megnyitotta kapuit rajongói előtt, máris hátunk mögött van egy nagyszerű élmény, a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, amelynek színvonala még az alapító merész képzeletét is felülmúlta: igazi nagy, nemzetközi eseménnyé vált. A verseny idején végig megtelt a Nagyterem, és csodás fiatal művészeket üdvözölhettünk a felfedezés izgalmával. Amikor ezeket a sorokat írom, már kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, és ha a Zeneakadémia koncertnaptárjára nézünk valóságos hangverseny-cunami áraszt el: mintha felhúztak volna egy zsilipet, amelyen művek, hangok, előadók áradnak ki, fokozott energiával. Az biztos, hogy ilyen szelleműségű műsorok másutt nem hangozhatnak el, csak a Zeneakadémián!

Mindezek mögött, a művészeti műhelyekben zakatol az oktatás, amelynek nagy része nem látható, hacsak ki nem kerülnek a produkciók a hangversenytermekbe – és erre is lesz példa bőven. Sokszor mondtam, hol vigasztalón, hol tréfásan: a Zeneakadémia örök. És amíg ezt érezzük, addig nincs baj. Mert a Zeneakadémia lelkünknek olyan barométere, amely nemcsak jó időt jósol, hanem maga a jó idő.

Batta András
A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület elnöke