BECK ÉVA EMLÉKÉRE

Fájó szívvel tudatjuk, hogy Beck Éva, a Zeneakadémia Baráti Körének közel két évtizeden át aktív tagja, a hallgatók nagy támogatója, 2022. február 8-án, életének 92. évében elhunyt. 

Beck Éva

A mai fiatal muzsikusgeneráció legkiválóbbjai kaptak tőle hosszú éveken át segítséget, bátorítást, fordulhattak hozzá gondjaikkal. Tudták, “Éva nénire” számíthatnak, amit az iránta tanúsított őszinte szeretetükkel háláltak meg. Számára az az időszak, amit a hallgatók, a  zeneakadémiai tanárok, a muzsikusok között tölthetett, élete legszebb évei voltak. 
Most végső búcsút kell vennünk tőle, de emlékét szívünkben őrizzük!

Álljon itt néhány sor Sándor Erzsi vele folytatott tavalyi beszélgetése alapján írt cikkéből*:

„Éva jóval a nyugdíjazása után lett a Zeneakadémia Baráti Körének tagja és az Ösztöndíj Bizottság vezetője. Kilencéves korában járt először a Zeneakadémián, és soha többé nem lett hűtlen hozzá. Személyes ismerősei, barátai a Zeneakadémia egykori és mostani növendékei. Követségi koncertek sokaságát szervezték nekik itthon és külföldön. Nagyjából ezer diák és tanár köszönhet a Baráti Körnek fellépést, utazást, ösztöndíjat vagy hangszert. … Így maradt meg a zene Éva életében, és tölt ki ott minden olyan helyet, amit nélküle az előtörő hiányok foglalnának el.”

Ő maga így vallott a Baráti Körről: “Számomra ez az időszak különösen kiemelkedő volt, a Zeneakadémiához fűződő, szinte egy életen át tartó kapcsolatomban. Nagy öröm volt, hogy hozzájárulhattam, több mint ezer tanár és hallgató különböző módokon és eszközökkel történt segítéséhez művészi útjukon. Ezeket az “utakat”, illetve művészeket ma is figyelemmel kísérem, és nagy boldogság egy részüket nagyszerű művészként hallgatni.

Beck Éva és Gerő Katalin egy Ádventi koncerten

Példaként említem: elképzelhető mit éreztem Várdai “professzor úr” (nekem mindig Pisti) csodálatos Bach-koncertjén – ahogy visszaemlékeztem, milyen öröm volt, hogy akadémista korában szerezhettünk számára egy jó vonót, (majd hangszert is). 

Az itthoni fellépések (és a Baráti Kör tagjai számára ingyenes koncertek) jelentős sorozata volt a Kempinski Hotelben évente megrendezett Adventi koncert-sorozat, amelyek során négy vasárnap délután egy-egy órás hangversenyt rendeztünk a Baráti Kör által támogatott zeneakadémiai hallgatók közreműködésével.”

Amikor Beck Éva elköszönt a Baráti Körtől, a támogatott „gyerekei” egy Emlékkönyvet adtak át, amiben sokuk írt számára személyes, szeretetteli köszönetet tartalmazó sorokat. Éva szinte naponta elővette, nézegette, és büszkén mutatta minden látogatójának, barátjának.

Várdai István bejegyzése
Kodály Zoltánné bejegyzése

Gerő Katalin
volt elnökségi tag

*A teljes cikk ezen a linken, a 16. és 17. oldalon olvasható:
http://www.9magazin.hu/magazin-2021-marcius/