Blaga Dávid

Blaga Dávid

Blaga Dávidnak hívnak, 2000-ben születtem Győrben. 8 éves koromban elkezdtem zongorázni és 2015-ig, mint zongorista képzeltem el magam a tovább tanulásban. 2012-ben ismertem meg a fagottot és azonnal a szívemhez nőtt és egyszerre elkezdtem tanulni a zongorával. 2015-2019-ig a Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam a tanulmányaimat fagott szakon, akkor már biztos voltam, hogy ezen a hangszeren szeretném folytatni a zenei pályafutásom. Győrben Orlovits Magdolna volt a tanárom.

Lehetőségem volt a Győri Konzervatórium Szimfonikus zenekarjában, és a Győri Széchenyi István Egyetem Symphonic Band fúvószenekarjában játszani amit Szabó Ferenc vezényelt. Szakközépiskolás koromban sokat jártam több fúvószenekarral fellépésekre, turnékra Romániába, Horvátországba, Hollandiába és még sok helyen itt az országban is. 2019-ben felvételt nyertem a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol Lakatos György és Harteinstein István fagott művész tanít engem. Volt szerencsém a Budapesti Vonósokkal játszani, és rendszeresen benne lehettem az egyetem projektjeiben, amit Ménesi Gergely karmester tanított be. Nagy élmény volt számomra, és tapasztalatszerzés Rolla János hegedűművésszel és Balázs János zongoraművésszel együtt játszani, illetve az Új világ szimfóniát játszani Pinchas Steinberg vezényletével.

Több kamara formációban, például zongora-fagott-oboa, zongora-fuvola-fagott, fúvósötös, oktett és vonós kvartettben is volt szerencsém játszani. 2019-ben volt szerencsém részt venni Sophie Dervaux mesterkurzusán és részt vettem 2020-ban a Crescendo nyári táborban. Amíg nem nyertem felvételt a Zeneakadémiára rendszeresen jártam Lakatos György nyári kurzusaira is. Mindig öröm számomra szimfonikus zenekarban játszani, később zenekari zenészként szeretnék elhelyezkedni.