Bóka Emőke

MA/II. Fagott

Bóka Emőke

Kiskorom óta meghatározó szerepe van életemben a zenének. Ezirányú tanulmányaimat a győri Bartók Béla Ének- zenei Általános Iskolában kezdtem. Elsőként furulyázni tanultam, majd egy év után, ötödik osztályos koromban ismerkedtem meg a fagottal, tanárom, Szilliné Orlovits Magdolna által. A győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója voltam 2013-tól 2017-ig.

A konzis évek alatt is Szilliné Orlovits Magdolna segítő szárnyai alatt folytathattam tanulmányaimat. 2017-ben érettségiztem fagott-szakon. Középiskolásként részt vettem a Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Oboaés Fagottversenyén Veszprémben, ahol 3. helyezést értem el.

2017 szeptemberétől a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatója voltam, ahol Szalai Edina mentorált. Az alapképzés alatt többször megmérettettem a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján. Két alkalommal 2. helyezést, egyszer pedig 3. helyezést értem el, és különdíjat kaptam fafúvós szekcióban.

A 2019/2020- as tanév első szemeszterére Erasmus-ösztöndíjat nyertem a Hochschule für Musik, Theater und Medien-re Hannoverbe, ott Bogányi Bence fagottművésztől tanulhattam. 2020 nyarán átvettem kiváló minősítésű diplomámat előadóművészet- klasszikus fagott szakon. 2020 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus fagottművészmesterképzés hallgatója vagyok, tanáraim: Lakatos György és Hartenstein István.

A 2020/2021-es tanévben kamarapartnereimmel részt vettünk a III. Wiener Klassiker Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint az I. Silk Way Nemzetközi Zenei Versenyen. Mindkét megmérettetésen 2. helyezéssel jutalmazta munkánkat az értékelő bizottság. Eddigi pályafutásom alatt olyan nagyszerű és nívós zenekarokban játszhattam, mint a Győr Symphonic Band; Tatabánya Város Fúvószenekara; a győri Egyetemi Zenekar; a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar; az Alba Regia Szimfonikus Zenekar; a Győri Filharmonikus Zenekar; a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan karmesterek intéseire játszhattam, mint Szabó Ferenc; Szicsó István; Ménesi Gergely; Sándor János; Sándor Szabolcs; Cser Ádám; Berkes Kálmán; Christian Badea; Takács- Nagy Gábor; Kovács János; Medveczky Ádám. Lehetőségem volt részt venni Vizsolyi Lívia, Lakatos György, Bogányi Bence és Theo Plath mesterkurzusain.

A mesterképzés után szándékomban áll a tanárképzést is elvégezni, majd tanulmányaim befejezése után szimfonikus zenekar(ok)ban szeretnék játszani. Célom, hogy azt a tudást, amit mestereim által megszereztem tovább tudjam adni a jövő leendő zenészeinek