Hírlevel archívum > Legato 45 – 2016 január > BÚCSÚ MARTON PÉTERTŐL

BÚCSÚ MARTON PÉTERTŐL

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre szomorúsággal tudatja tagjaival és valamennyi zenebaráttal, hogy hosszú, súlyos betegség következtében, 80 éves korában elhunyt Marton Péter, a Baráti Kör volt elnöke.

Márton PéterMarton Péter műszaki egyetemet végzett. 1956-tól Németországban élt, és Münchenben mérnök-igazgatóként vezette a világ egyik legnagyobb liftgyárát, amelynek – a rendszerváltás utáni hazatérését követően – magyarországi képviselője lett. Két nagy szerelme volt: a zene és a repülés, ez utóbbit pilótaként élvezte, hiszen gyakorta vezette saját repülőjét.

A szigorú elvek szerint élő Marton Péter azonban nem csak hallgatni szerette a zenét, de hamar felismerte, hogy az azt művelő fiatal muzsikusok pályára segítése nélkül a legnagyobb tehetségek sem képesek kibontakozni. Ez vitte őt a Baráti Körhöz, ahol hét évi elnöksége idején a hallgatók támogatására fordítható összeg megsokszorozódott. Példás szigorral őrködött a pénzek objektív, szakmailag leginkább indokolt odaítélése és elszámolása, az átlátható gazdálkodás fölött, miközben a magánvagyonából is áldozott a nemes célra.

70. születésnapját itthon ünnepelte, amelyre 100-nál több vendég érkezett Németországból. A meghívó tartalmazta azt a kívánságát, hogy a neki szánt ajándék helyett a vendégek a Baráti Kör számlájára utalják a pénzt.

A november 14-i Ünnepi Hangversenyünkön még jelen volt, a mindig elegáns, ősz úr az állandóságot sugallta. Ez ma már csak a szellemére vonatkozik, tőle magától búcsúzunk.