Demeniv Mihály

HARMONIKA

A harmonika hangja születése óta elválaszthatatlan része Demeniv Mihály életének. Szüleitől – akik maguk is harmonikaművészek és -tanárok – négyévesen kapta meg első, egyoktávos hangszerét. „Senki sem erőltette, hogy zenével foglalkozzak, a harmonikázás eleinte csak játék volt nekem. Aztán megláttam, mennyi mindenre képes a hangszer, és nem tudtam letenni.” Első tanárai édesanyja és édesapja voltak, akik a mai napig a legfontosabb, legőszintébb mesterei. Demeniv Mihály az első évektől fogva rengeteget szerepelt színpadon, s nem egyszer fordult elő, hogy ahelyett, hogy iskolába ment volna, egész nap otthon zenélt.

DEMENIV MIHÁLY

Elhivatottsága hamar megmutatkozott eredményeiben is: nyolcévesen nyerte első nemzetközi versenyét Ungváron, azóta számos hazai verseny mellett többek között Olaszországban (2009-ben a „Citta di Castelfidardo”, 2013-ban a „Citta di Lanciano” Nemzetközi Harmonikaversenyen), Szlovákiában (2010-ben és 2011-ben a „Coupe Jeunesse” megmérettetésen) és Bosznia-Hercegovinában (2013-ban az „Akordeon Art” Nemzetközi Harmonikaversenyen) ért el helyezéseket. „Ezeken a versenyeken soha sem egymás ellen harcolunk, hanem azért küzdünk, hogy fejleszteni tudjuk a gyengébb oldalunkat is. Ha valaki igazán zenével akar foglalkozni, pozitívan kell bírnia a kritikát is.”

A harmonikaművész olyannyira otthonosan mozog a versenyszituációkban, hogy a játék kedvéért tanítványai számára is előszeretettel teremt ilyen helyzeteket. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művészképzésén frissen diplomázott Demeniv Mihály a koncertezés mellett ugyanis aktív tanár is: zeneiskolás gyerekeket vezet be a harmonikázás rejtelmeibe. A bármilyen hangszert hangját imitálni képes harmonika népszerűsítése univerzális feladat a művész számára, koncertműsorait is abban a szellemben állítja össze, hogy azokban a hangszer minél több oldalát mutathassa meg. „A harmonikának lelke van, a különböző stílusokat pedig leginkább a nyelvekhez hasonlítanám: minél többet ismer az ember közülük, annál jobban képes kifejezni saját magát.”

Demeniv Mihályt a nagyközönség 2014-ben a közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsorának döntőseként és különdíjasaként ismerhette meg, amelynek köszönhetően ezrek számára válhatott a harmonika zenéje elementáris élménnyé. Hihetetlenül széles repertoárját a hangszer iránti elkötelezettsége és mérhetetlen szeretete fogja össze: Bach művei jelentik számára a Bibliát, virtuózan játszik Lisztet, szenvedélyesen interpretálja olyan latin szerzők zenéjét, mint Albéniz vagy Piazzolla, és mindig talál magának új kihívásokat a kortárs zene és a jazz területén is. A Virtuózok első fordulójában Franck Angelis Impasse (Zsákutca) című művével egy olyan darabot mutatott be billentyűs harmonikán, amelyről korábban a szakmabeliek is úgy vélték, lehetetlen ezen a típusú hangszeren eljátszani. „Van, amikor nehézség adódik az ember életében, a céljainkért azonban mindig tovább kell küzdeni.”

Az extrém kamarazenei formációk sem szokatlanok számára, többek között hárfa-tuba-harmonika felállásban is koncertezett. Többször állt már színpadra szimfonikus zenekarok szólistájaként, az olyan nagy koncerttermekben való fellépések mellett, mint a Zeneakadémia Nagyterme vagy a Los Angeles-i Disney Concert Hall, ugyanannyira fontos számára, hogy olyan közönséghez is eljusson, akik talán soha nem hallottak még korábban az övéhez hasonló zenét. „A zene energiaátadás, egyfajta biztatás az embereknek; ősidők óta hangulatokat, állapotokat közvetít, és segít abban, hogy az emberek megleljék a közös hangot és egymásra találhassanak.”

Díjak:

2016: Concorde tehetség-díj

2018: Tabányi Mihály-díj

Oktatás:

Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Tanulmányok:

Liszt Ferenc Zeneművészi Egyetem

Felvételek:

Lajkó – Cigány az űrben (filmzene)

Fontosabb koncertek, események:

2017. október 13.: Pécsi Harmonika Fesztivál

2017. október 28.: Richard Galliano és Demeniv Mihály harmonika estje (Zeneakadémia, Solti Terem)

2017. október 29.: Országos Harmonikafesztivál (Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium)

2017. október 31-november 4.: Németországi Barátság Fesztivál

2017. november 18.: Demeniv Mihály és tanítványainak koncertje – Családi koncertek (Magyar Rádió, Márványterem)

2017. december 1.: Prima Primissima díjátadó

2017. december 7.: Hangverseny a Balassi Intézetben (Párizs)

2018. február 3.: Magyar Harmonikások Napja

2018. március 11.: A tehetség napja – hangverseny a Liszt Ferenc Kamarazenekarral (Zeneakadémia, Solti Terem)

2018. március 24.: Bach Mindenkinek (Bach in the Subways)

2018. május 3.: Demeniv Mihály harmonikaművész koncertje (Brüsszel, Balassi Intézet)