Az új évad elé

A tanév és az évad a Zeneakadémián ősszel kezdődik, manapság szeptemberben (diákkorom idején csak október elsején – ah, boldog idők!), és ez meghatározza a Baráti Kör „táncrendjét” is, hiszen nincs Baráti Kör Zeneakadémia nélkül.

A Baráti Kör nem volt tétlen: késő tavasszal több, mint kétmillió forinttal támogatta a Zeneakadémia pályázó diákjait, különböző szakmai célok megvalósítására, majd – mintegy műsoron kívül – hozzájárult tíz hallgató részvételéhez a hagyományos semmeringi nyári akadémián. Nagy örömmel konstatáltuk, hogy immár nemcsak a Semmeringre érdemes mesterkurzusokra járni, hanem a Zeneakadémiára is: egy szép állom valósult meg a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspár, valamint a Kelemen Kvartett (némi átfedés itt is van) szervezésében; végre lehet a Zeneakadémia hűtött helyiségeiben is nyári akadémiát rendezni. A felújítás hatalmas hozadéka ez. Az idei, első, kísérleti Fesztiválakadémia fényesen sikerült, néhány napra visszatért az élet a Zeneakadémiára, kurzusok, előadások, koncertek követték egymást, magyar és külföldi növendékek zarándokoltak el kiváló, a nemzetközi zenei életben otthonos tanárokhoz. Minderről kép és hangfelvétel is készült azokon a vagyont érő stúdió-berendezéseken, amelyek ugyancsak részét képezték a Zeneakadémia uniós támogatásának, s a projekt legutolsó állomását jelentették. Ugyancsak nyáron szakított időt Placido Domingo, budapesti látogatásakor, hogy személyesen adja át az immár több díjjal is kitüntetett rekonstrukciót és restaurációt megillető építészeti díjat, az Europa Nostra-t. A Maestro hosszú beszédben méltatta a történelmi jelentőségű projektet és a tekintélyes, sikeres intézményt egyaránt.

A Zeneakadémia értéke tehát folyamatosan gyarapodik, és itt – a találó szlogennek megfelelően – valóban „él a zene”. A napokban zajlott a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, melynek irgalmatlanul nehéz programja már eleve megszűrte a jelentkezőket. Ezzel párhuzamosan – a rendező Filharmónia Kft remek ötletének következményeként – megelevenedett a Liszt Ferenc tér: zongorák nőttek ki gombamód a földből, és az emberek – mintha csak erre vártak volna – nappal és éjjel zongoráztak, sok esetben a szó nemes értelmében, máskor csupán interaktív kapcsolatba kerülve a hangszerekkel.

Izgalmasnak ígérkezik a második Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, a Zeneakadémia szép és messze hangzó projektje. Ide sem volt könnyű bekerülnie annak a körülbelül hatvan résztvevőnek, akit a zsűri csaknem kétszáz jelentkező közül tartott méltónak a személyes megismerkedésre. Hét ária és egy Liszt-dal a verseny anyaga. Utóbbival kapcsolatban Marton Éva így nyilatkozott: Ezzel is érzékeltetjük, hogy a verseny abban a hatalmas múltú zenei intézményben zajlik, amelyet – a világon egyedülálló módon – még maga Liszt Ferenc alapított, 1875-ben.  Számomra, magyar énekesként, akinek ez az iskola az alma matere, Liszt Ferenc személye sokszorosan fontos. Az, amit ő a zenén keresztül elért a maga századában, és amit csodálatos, karizmatikus személyisége varázsával Magyarországért tett, mindannyiunk számára példa.

Még csak szeptembert írunk tehát, és máris ennyi minden történik a Zeneakadémián. Azt gondolom, hogy mi, akik a Zeneakadémia barátainak valljuk magunkat, elsősorban a fiatalok fejlődését követjük, hiszen a Baráti Kör támogatása, figyelme mindenekelőtt rájuk irányul. Erre az idén is rengeteg alkalom kínálkozik. Elhangzanak – jeles mesterek vezetésével – zenekari koncertek a hallgatókból álló zenekarral, és már a tanév-évad közepétől szerepelnek a programban az előzetes regisztráció alapján ingyen látogatható diploma és egyéb intézeti hangversenyek, amelyeknek csúcspontjai a legjobbak tavaszi nagytermi debütálásai. Szerencsére ezek látogatásának lehetősége széles körben elterjedt, a tehetséges diákok nyilvános művészi megmozdulásai szinte közüggyé váltak. Felértékelődött a tehetség – igaz, felfedezése és gondozása a „levegőben van”, aktuális élvezet – és sokan megérzik a fiatalok lelkes, elhasználatlan produkcióinak varázsát.

Szép és tartalmas évadot kívánok Baráti Körünk tagjainak és természetesen magának a Zeneakadémiának. Várjuk megtisztelő figyelmüket, és köszönjük támogatásaikat.

 

 

Prof. Dr. Batta András

a Zeneakadémia Baráti Köre elnöke