HÁRFÁK SALUZZOBAN

A Baráti Kör támogatásával valósulhatott meg a Hárfa Tanszak hatnapos tanulmányútja az észak-olaszországi Saluzzoba.

A hatfős csapat 2017 szeptemberében utazott az olasz városkába, és velük tartott a tanszak egyik tanára, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, azaz Násztya is, akit már a Legato portré rovatában is többször szerepelt. Násztya elmesélte, hogy a saluzzoi utat jó féléves felkészülés előzte meg, elsődleges célja ugyanis a Suoni d’Arpa nemzetközi hárfa verseny volt. Ezen a csapat öt tagja indult, Mikus Adrienn szólóhárfa kategóriában, Goda Sára és Jenei Erzsébet, illetve kamarapartnereik, Hotzi Mátyás és Ács Dominika pedig a kamarazenei kategóriában. Mikus Adrienn bejutott a második (döntő) fordulóba, ahol szintén nagyon jól szerepelt.

Násztya elmondta, hogy a verseny szervezői és a zsűri több tagja is elismerően beszélt a magyar résztvevőkről, kiemelték muzikalitásukat, és bíztatták őket, hogy folytassák a kamarázást. A hárfás növendékeknek ez volt az első nemzetközi versenyük, úgyhogy bőven gyűjthettek tapasztalatot arról, hogy milyen szempontok alapján válasszanak hangszert a helyszínen, miként osszák be az energiájukat, hogyan oldjanak meg váratlan helyzeteket. A zeneakadémisták versenyszereplése után az egész csapat végighallgatta a mezőny többi résztvevőjét, az Európából és Ázsiából érkező, különböző hárfaiskolákat képviselő fiatal muzsikusokat. A verseny mellett minden este hangversenyekre jártak, más-más helyszínre: középkori templomokba, szabadtéri színpados koncertre. Hallgattak barokk hárfa koncertet arpa doppian, azaz autentikus régi hangszeren, jazzkoncertet elektroakusztikus és elektromos hárfán, fuvola-hárfa kamarazenei estet, és részt vettek a Hong Kong Harp Quartet koncertjén is.

Az utazás egyik legemlékezetesebb napja Násztya szerint egyébként az volt, amikor ellátogattak a Salvi hárfagyártó céghez, amely a verseny hangszereit is biztosította. A két órás gyár-túra során a magyar zenészek megnézhették a hárfagyártás teljes folyamatát. Ezután a csapatot a Victor Salvi Hangszermúzeumba is elvitték, ahol a legkülönbözőbb antik hárfákat látták, úgyhogy a magyar hárfások megint egy nagy lépéssel közelebb kerültek a hangszer történetének és felépítésének még teljesebb megismeréséhez.