HÍREK

A klasszikus zene Oscarjaként számon tartott Gramophone-díjak közül idén kettő került olyan művészekhez, akiknek a Zeneakadémiához is van kötődésük. A nemzetközi zsűri a kamarazenei kategóriában Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán, a versenymű-felvételek között pedig az Eötvös Péter nevével fémjelzett lemezt tartotta érdemesnek az év legjobbjainak odaítélhető Gramophone-díjra. A díjakat szeptember 17-én adják át egy nagyszabású gálakoncert keretében.


Ismét nemzetközi verseny színhelye lesz Budapest. A Régi Zeneakadémia épületében rendezik meg szeptember 6 és 15 között a Filharmonia Budapest Nemzetközi Fuvolaversenyét, amin harmincegy ország száztíz fuvolistája vesz részt. A nyitókoncert és a verseny mindhárom fordulója nyilvános.


Kohán István, a Zeneakadémián végzett fiatal klarinétművész nyerte az első díjat és a közönségdíjat a XI. Tokyo Music Competition fafúvós szekciójában. A tokiói győzelem azért is nagy eredmény, mert Kohán István a verseny történetének első külföldi nyertese.


Liszt Ferenc első magyarországi otthonának közelében, a Nádor és a Zrínyi utca sarkán kap helyet az új Liszt-szobor, dr. Gerő Katalin alkotása. A mellszobor avató ünnepségét szeptember 2-án tartották a Duna Palotában, beszédet mondott Batta András, a Zeneakadémia rektora, Liszt műveit pedig Farkas Gábor zongoraművész és a Duna Szimfonikus Zenekar vonósai szólaltatták meg.