HÍREK

ÚJ HANGSZEREK A ZENEAKADÉMIÁN

Új hangszereket kapott a Zeneakadémia Gitár Tanszaka. A Baráti Kör három Kohno Special típusó gitárt vásárolt a tokiói hangszerkészítő mestertől, Masaki Sakurai úrtól. A hangszerek a napokban érkeztek Budapestre.


BELLA MÁTÉ ÉS ALESSIO ELIA AZ UMZF GYŐZTESEI

Trance című művével Bella Máté, a Zeneakadémia tanársegédje nyerte meg az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyének kamarazene kategóriáját, míg a nagyzenekari művek közül a Zeneakadémia posztdoktori hallgatója, Alessio Elia Rejtett dimenziók című kompozíciója kapott első díjat. A két első helyezettől az MTVA egy-egy kompozíciót rendel, amelyet kortárszenei sorozatában mutat be jövő tavasszal.MEGÚJUL A ZENEAKADÉMIA ARCULATA

A Liszt Ferenc téri épület újranyitásától kezdve a Zeneakadémia nem csak patinás egyetemként, de önálló koncertközpontként is működik. Ezt a kettős, mégis egy tőről fakadó identitást hivatott bemutatni az új arculat. Ennek egyik eleme az új logó, amely a Nagyterem mennyezeti babérjából font körkoszorú a közepébe helyezett lanttal, valamint a modern betűtípussal szedett név.


BÚCSÚ ROBOZ JUDITTÓL

Súlyos betegség következtében elhunyt Roboz Judit, a Zeneakadémia Baráti Körének egyik alapító tagja. Szeptember 13-án Stockholmban, családja körében érte a halál.

Roboz Judit 1956-ban telepedett le Svédországban, ahol éveken át számítástechnikusként dolgozott. Férjével, Roboz Lászlóval együtt 1990-től kezdve egyre több időt töltött Magyarországon. A házaspár baráti kapcsolatot ápolt az akkori svéd nagykövettel, Jan Lundvikkal, és feleségével, Birthével. Az ő ötletük volt a Baráti Kör megalapítása, a hallgatók támogatása, így került Roboz Judit is az alapítók közé. Nagy lelkesedéssel igyekeztek megalapozni az Egyesület működését, jelentős intézményeket nyertek meg az ügynek, és számos nagykövetséggel építettek ki gyümölcsöző kapcsolatot – ennek eredményeképpen váltak rendszeressé a rezidenciákon bemutatkozó zeneakadémisták koncertjei. Roboz Judit kezdeményezésére alakult meg a Baráti Kör Ösztöndíjbizottsága, amely szervezett formában, a Zeneakadémia tanáraival szoros együttműködésben kezdte meg a tehetséges növendékek anyagi támogatását. A tagtoborzástól kezdve az évfordulós koncertek kezdeményezéséig igen kiterjedt volt a tevékenysége. Halála nagy veszteség a Zeneakadémia Baráti Körének.

Emlékét megőrizzük!

Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre