Kapor Andrej

Hegedűtanulmányait 9 évesen kezdte, melyet a Szombathelyi Konzervatóriumban folytatott 2009-2013-ig Kalló Zsolt osztályában. 2013-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Környei Zsófiához, jelenlegi tanárához. A 2015/16-os tanévet a Helsinki Sibelius Akadémián töltötte, ahol Päivyt Meller volt a tanára. Andrej a modern hangszer mellett barokkhegedű tanulmányokat is végez a Zeneakadémián, Paulik Lászlónál.

Szólistaként dolgozott a Concerto Budapest, Savaria Szimfonikus Zenekar, Duna Szimfonikus Zenekar mellett egyéb modern és korhű hangszeres együttesekkel Magyarországon és külföldön egyaránt.

Olyan elismert művészek mesterkurzusain vett részt, mint: Kelemen Barnabás, Takács-Nagy Gábor, Pavel Berman, Debretzeni Kati, Devich Sándor, Rachel Podger, John Holloway, Kokas Katalin, Simon Standage, Malcolm Bilson, Dimitry Sinkovky, Anton Steck, Margaret Faultless, Lars-Ulrik Mortensen.

A kamarazene szintén fontos szerepet tölt be zenei életében. Koncertezett vonósnégyessel és különböző zongoristákkal többek között a Művészetek Palotájában, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, a Fertődi kastélyban és a Genfi konzervatóriumban.

2014 óta a Gustav Mahler Jugendorchester és az Orfeo Zenekar tagja. Zenekari muzsikusként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Simon Rattle, Herbert Blomstedt, Christoph Eschenbach, Marin Alsop, Philippe Herreweghe, Kocsis Zoltán, Leo McFall, Madaras Gergely, Atso Almila, Rolf Beck, David Afkham és Vashegyi György. A fesztiválok, melyeken játszott: BBC Proms, Lucerne Festival, Schleswig-Holstein Festival, Salzburg Festival, Rheingau Music Festival, Bolzano Festival, Ravello Festival Abu Dhabi Classic, Montreux Festival. Olyan hangversenytermekben volt koncertje, mint a Concertgebouw Amsterdam, a bécsi Musikverein, a londoni Royal Festival Hall and Royal Albert Hall, KKL Lucerne, Theatre des Champs-Elysées Paris, Palais des Beaux-Arts, Brussels, Opera Royal de Versailles, a salzburgi Felsenreichschule és Grosses Festspielhaus, Megaron Athens, Auditorio National de Musica Madrid, Fundaçao Calouste Gulbenkian Lisbon, Philharmonie Cologne, Laeiszhalle Hamburg, Helsinki Music Center, Slovak Philharmonic Bratislava, Emirates Palace Abu Dhabi, Művészetek Palotája, és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme.

2015 szeptemberében megnyerte a próbajátékot a londoni Felvilágosodás Korának Zenekarába, akadémista pozícióba, ahol a 2016-os évben számos projektben vett részt.