Hírlevel archívum > Legato 8 – 2011 április > Kármán Tódor díjat kapott a Zeneakadémia Baráti köre

Interjú Szabó Vilmossal, az Egyesület elnökével

Kármán Tódort, aki meghatározó szerepet játszott a repülés fejlődésének történetében, élete során 29 egyetem avatta díszdoktorává.  A 2000-ben alapított, Kármán Tódor nevével fémjelzett állami kitüntetést minden évben azok vehetik át, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyarországi oktatás és tudományos kutatás érdekében. 2010-es év decemberében öten kapták meg a díjat, köztük a Zeneakadémia Baráti Köre, amely az elmúlt tíz évben 107 millió 392 ezer forinttal járult hozzá a zeneakadémiai hallgatók támogatásához. A sikerekről az  Egyesület elnökével, Szabó Vilmossal beszélgettünk.

Melyek voltak az utóbbi időszak eredményei, amelyek a néhány héttel ezelőtt elnyert Kármán Tódor-díjhoz vezethettek?

-A díj igen komoly elismerést jelent a számunkra, a Baráti Kör eddigi, több mint tízéves tevékenységének az elismerését. Az emlékérmet azok a személyek vagy közösségek kapják, amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak a hallgatóknak, oktatási intézményeknek. A zeneakadémiai növendékek támogatása mondhatni hagyományos tevékenységünk, amelyet továbbra is folytatunk, sőt, a támogatások mértékét szeretnénk növelni. Az elmúlt időszakban azonban kiszélesítettük a támogatási tevékenységünket, már nem csak a külföldi versenyeken és mesterkurzusokon történő részvétel finanszírozásában, illetve a tanulmányokhoz való hozzájárulásban veszünk részt, hanem – egyebek közt – egy pályakezdő művész CD-jét is megjelentettük.

A Magyar hegedű szelleme címmel Banda Ádám első CD-jét.

-Igen. Tehát már nemcsak arról van szó, hogy valamilyen módon támogassuk a hallgatók képzését, hanem elindultunk abba az irányba, hogy a kiemelkedő tehetségek megszólalását is elősegítsük. Ezt a fajta tevékenységet szeretnénk a jövőben is folytatni, hiszen ma egyáltalán nem jellemző, hogy erről az oldalról felkaroljanak egy pályakezdőt, legyen bármilyen tehetséges. Nem bombázzák ajánlatokkal, pedig egy lemez fontos lépés egy fiatal művész számára.

Az orgonaművész Fassang László projektjében – amely a Zeneakadémia orgonáinak a felújítását célozza meg – szintén részt vesz a Baráti Kör.

-Mint említettem, szeretnénk bővíteni a támogatási formákat, és hozzájárulni hangszervásárláshoz, felújításhoz is. A Régi Zeneakadémia Bach-termi orgonájának felújításához nyújtott kétmillió forintos támogatás a kezdeti lépések közé tartozik. Fontos új terület a Zeneakadémiához kötődő könyvek megjelenésének a támogatása. A Liszt-év kapcsán két különleges kiadványt jelentetett meg közösen a Zeneakadémia és a Helikon Kiadó, és ezek finanszírozásában szintén részt vett a Baráti Kör. Két szép kötetről van szó, a ”Budapesti séták Liszt Ferenc”-cel című bédekkerről, valamint a ”Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma és a Zeneakadémia” című kötetről.

Az előbb említette, hogy szeretnék emelni a támogatások mértékét.

-Itt nem kisebb vagy nagyobb összegekről van szó, hanem arról, hogy próbáljuk előteremteni, amennyi szükséges. Nem csak „emelkedettebb” célok vannak, mint például a hangszervásárlás. Vannak hallgatók, akiknek problémát jelent lakást bérelni, vagy a posztgraduális képzésben egy másoddiplomához hozzájutni, mert egyszerűen nincsenek meg ehhez az anyagi lehetőségeik. A tevékenységi körünket tehát megpróbáljuk a hallgatók igényeihez igazítani, abból kiindulni, hogy mire van szükségük. Nincs általános szabály, hanem mindig azt vizsgáljuk, hogy mikor, hol szorít a cipő, ezért válik a támogatás differenciálttá az egyedi hallgatói megoldások esetében. Ugyanakkor vannak stratégiai jellegű célkitűzéseink, ebben benne van a hallgatók támogatása, a CD-k elkészítésének a finanszírozása, a Zeneakadémiához fűződő kulturális értékek támogatása, – mint például a könyvkiadás -, valamint a hangszervásárlásban, és restaurálásban való közreműködés.  Ha az egyesületünk egy orgona felújításában részt tud venni, az nyilvánvalóan mutatja a támogatóink felé, hogy milyen hosszú távú elkötelezettségeink vannak. Ezen a hangszeren nem egy, hanem sok növendék fog majd játszani, ez is lényeges szempont. Vannak tehát az egyéni támogatások, és vannak, amelyek egy szélesebb hallgatói kört támogatnak egyszerre. A „kézzel fogható” tárgyak pedig, mint például egy szép könyv, egy új CD, vagy egy megszólaló orgona, talán még szemléletesebben mutatják a támogatóink felé, hogy milyen értékeket szeretnénk képviselni. Nagyon bízom abban, hogy a Kármán Tódor-díj nem csak az eddigi munkánk elismerését jelenti, de további támogatókat is mellénk állít majd. Az eddigi díjazottak sora igen meggyőző, megtiszteltetés számunkra, hogy bekerültünk ebbe a körbe.

Bokor Gabriella