Japán projekt  –  Kiköltözés, felújítás  –  Búcsúfesztivál

Japán projekt

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 140-ik évfordulója alkalmából Japánban ez év őszén elkezdődött a Magyar Kulturális Évad. A nyitókoncertet Tokióban tartották, szeptemberben pedig a tokiói Musashino Zeneakadémia zenekara érkezett öt koncertből álló turnéra Magyarországra. A hangversenyek zongoraszólistája helyszínenként felváltva egy japán fiatal, illetve Farkas Gábor, a Liszt Akadémia doktorandusz hallgatója volt. A zenekart a Musashino Akadémia tanára, a tizennyolc éve Japánban élő Berkes Kálmán dirigálta. Az év utolsó heteiben aztán a mi Zeneakadémiánkon a sor, hogy viszonozza a látogatást. November 17-én Banda Ádám, Farkas Gábor, Várdai István, valamint a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara indul nyolc koncertből álló turnéra Japánba és Koreába, a hangversenyek karmestere ezúttal is Berkes Kálmán lesz.

Kiköltözés, felújítás

Az idei, zeneakadémiai tanév első fele még a Liszt Ferenc téri épületben zajlik, a kiköltözés január elején kezdődik meg. A vizsgaidőszak már az új, átmeneti épületben folytatódik, és ott, valamint a Régi Zeneakadémián, a Semmelweis utcai épületben, a jazz és a népzene tanszék esetében pedig a Köztelek utcai Zeneiskola egy részében kezdődik el a második félév.

Az új, átmeneti épületet a Zeneakadémia 2010. január elsejétől az év végéig veszi bérbe. Közben – a tervek szerint 2010 őszén – megnyílik majd a Wesselényi utcai új épület is. Itt kapnak majd otthont az irodák, a hangszeres gyakorlók, a gyakorlati és elméleti zeneoktatás egy része, a hangstúdiók, valamint a kantin. Ez az épület tehát a Liszt Ferenc téri épület átalakítása után is megmarad a Zeneakadémiának.

A Liszt Ferenc téri épület felújítása 2011 októberében fejeződik be. Csak néhány változás, a teljesség igénye nélkül: A kisterem opera-színházzá alakul, fölötte, a harmadik emeleten operastúdió készül. A házban három lift működik majd, közülük az egyik nagyobb hangszerek szállítására is alkalmas lesz. Megújul a közönség-büfé, művész-büfét és új művész-szobákat alakítanak ki, és a légkondicionálás kérdése is megoldódik.

Az utolsó nyilvános koncertet a Nagyteremben november 28-án tartják, ekkor Frankl Péter szólaltatja meg Brahms mindhárom zongoranégyesét Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, és Kokas Dóra társaságában.

Az Alma Mater hangversenyek, valamint a növendék-, a vizsga-, és a diplomakoncertek megrendezésére a januári kiköltözést követően több helyszín is kínálkozik. Tartanak majd koncerteket a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a Vakok Intézete Nádor Termében, az új Terézvárosi Közösségi Házban, a Művészetek Palotájában, a Francia Intézet pedig, – a február és június közötti időszakban –, tizenkét péntek estére ingyen bocsátja rendelkezésre auditóriumát.

Búcsúfesztivál

Mielőtt az épület bezárná kapuit, egy különleges fesztivál keretében látja vendégül az érdeklődőket. A többnapos, november elején megrendezésre kerülő eseményen mindenki találhat kedvére valót, különleges koncertek és gyerekprogramok közül lehet válogatni, egy-egy vezetett túra keretében pedig az épület kulisszatitkaira is fény derül majd.