Pethő Rebeka

Pethő Rebeka

Egy erdélyi kistelepülésen, Nyárádkarácsonban születtem 2000. április 30-án. 2010-ben a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum tanulója lettem, itt kezdtem el fuvolán játszani 4.osztályos elemista koromban. Nagyon korán fontos lett számomra a zene,édesanyám szerint hamarabb kezdtem el énekelni, mint beszélni, így már tanulmányaim kezdetén elhatároztam, hogy ezzel a művészeti ágazattal szeretnék foglalkozni.

Iskolai keretek között Geréd Jolán tanárnő volt a szakmai irányítóm, aki már első éves fuvolistaként versenyekre és koncertekre készített fel. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BA másodéves hallgatója vagyok Oross Veronika Tanárnő és Termes Rita korrepetitorom osztályában, akiknek őszinte támogatásáért mérhetetlenül hálás vagyok.

Eddigi eredményeim között megemlíteném a 2015.,2017. és 2018. évi romániai országos versenyen elnyert első díjaim, valamint a 2017- ben nyert kiválósági díjam a J.S.Bach hangszerversenyen Kolozsváron. Ugyanebben az évben az országos Aulodia –Brassó- versenyen első díjat nyertem. 2016-ban és 2017- ben a nemzetközi Emanuel Elenescu versenyen,Karácsonykőn, szintén első díjakat nyertem, és a gálára is bekerültem. Legszebb zenei élményeim mégis a szimfónikus zenekarokkal való közreműködéseim, mint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, a Csíki Kamarazenekar valamint a nevezetes budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar. 2018- ban résztvettem a Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedőn, ahol a tinik korcsoportjában a legjobb KILENC-be kerültem. Ezen eseményen Molnár Levente operaénekes egy különdíjjal ajándékozott meg. 2018 novemberében meghívott voltam a bukaresti Balassi Intézetbe, ahol önálló szólóestet adtam. Márciusban a Nagyváradi Pártium Keresztény Egyetem által meghirdetett Kreativitás versenyen szakmai fődíjat nyertem.

Legutóbbi sikereim: 2019 októberében részt vettem a Jastrzębie-Zdrój-i –Lengyelország- V. Nemzetközi fuvolaversenyen, ahol a zsűri különdíjjal értékelt. 2020 nyarán a Bukaresti Magyar Zene Fesztiválon szintén egy különdíjjal gazdagodtam, amely koncertlehetőséget biztosít Rómában.

Zenekari tagként lehetőségem volt 2016-ban közreműködni az European Music Campus Orchestra-val , Grafeneeg-ben, Ausztriában , amely zenekari project az EUYO utánpótlócsoportja volt. 2017 és 2018-ban a Crescendo Nyári Akadémia szimfónikus zenekar tagja voltam, ahol többek között Beethoven- Eroica szimfóniában első fuvolát fújtam. 2018-ban kiválasztottja lettem a Romániai Királyi Zenekar fiataloknal biztosított mesterkurzusára és koncertsorozatára. 2019 nyarán egy próbajáték során felvételt nyertem az European Youth Orchestra Academy zerekari projektbe, Mannheim-be, amely zenekari továbbképzést és több fellépést is biztosított. Testvéremmel, Pethő Csabával duo formációban (fuvola és gitár) tevékenykedünk, így több közös erdélyi koncertünk után lehetőségünk volt a Budapesti MÜPA szinpadán is fellépni.

Középiskolai tanulmányom során több ösztöndíjjal is gazdagodtam: 2017-ben a Japán Kumatoto Egyesület ösztöndíjasa lettem, mely koncertlehetőséget ajánlott a Marosvásárhelyi Állami Fillharmóniával, 2018-ban pedig elnyertem a Rotary Téka Ösztöndíját egy verseny keretén belül. A Közösségért Alapítvány Mol tehetség támogató programjának ösztöndíj nyertese voltam 2017 és 2019 években. 2020-ban Alkotói Ösztöndíjas lettem az RMDSZ jóvoltából.

Tanulmányaim során számtalan mesterkuruzson, továbbképzésen vettem részt itthon és külföldön egyaránt. Az “ARTSTART4U” egyesület által szervezett Borospatakai mesterkuzus hallgatója voltam, melynek keretében felléptem a “Hazulról Hazaiknak” gálakoncerten is. A”Crescendo Nyári Akadémia” – Tokaj mesterkurzusának visszajáró diákja vagyok minden évben. Külföldi továbbképzések során koncertezhettem Magyarországon, Romániában Ausztriában (Bécsben és Grafeneegben) és Németországban (Mannheimiban és Heidelbergben).

Terveim közé tartozik, hogy majd idővel foglalkozzak a pedagógiával, hogy amit egykor én kaptam a zenétől és a mestereimtől, azt tovább adjam a következő generációnak. Az egyetem elvégzése után tudásomat és tehetségemet itthon, Erdélyben is szeretném kamatoztatni, szolgálva ezáltal szülőföldemet és népemet, a magyar kisebbséget. Természetesen mindezek mellett fuvolámmal bejárnám a világot, és koncertznék mindenütt, ahol lehetőséget biztosítanak számomra.