Hírlevel archívum > Uncategorized > CHOPIN NAGYKÖVETE: PIOTR PALECZNY

CHOPIN NAGYKÖVETE: PIOTR PALECZNY

Lengyelország egyik legkiválóbb zongoraművésze Magyarországon


Piotr Paleczny –Lengyelország egyik legkiválóbb zongoraművésze a Nemzetközi Chopin Év keretében két magyarországi koncerttel tiszteleg a lengyel zeneszerzőóriás, Fryderyk Chopin emlékének

Piotr Paleczny kiváló lengyel zongoraművész és pedagógus a Varsói Zeneművészeti Akadémián végzett Jan Ekier tanítványaként. Számos nemzetközi zongoraversenyen aratott sikert, többek között Szófiában (1968), Münchenben (1969), Varsóban (1970), Plevenben (1971) és Bordeaux-ban (1972).

A világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésének számító Fryderyk Chopin zongoraversenyen aratott sikeres szereplése után számos koncertet adott világszerte. Olyan  kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Varsói Nemzeti Filharmonikusok, a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara, a Chicago valamint American Symphony, a Concertgebouw, Royal Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, Gewandhaus, Tonhalle Orchester Zürich, RAI, Santa Cecilia, Orquesta Sinfónica Nacional de Mexico, Orquesta Sinfónica Nacional de Argentina, Orquesta Nacional de España– hogy csak néhányat emeljünk ki a rangos együttesek sorából.

A kivételes tehetségű zongoraművész a világ legnagyobb koncerttermeinek színpadán lépett fel, mint a New-York-i Carnegie Hall, Avery Fisher Hall, Alice Tully Hall, a chicagói Orchestra Hall, a tokiói Suntory Hall, a lipcsei Gewandhaus, a buenos airesi Teatro Colon, az amsterdami Concertgebouw, a Berliner Philharmonie, a bécsi Musikverein i Konzerthaus, a londoni Royal Festival Hall, vagy épp a salzburgi Festspielhaus.

Piotr Paleczny neve azonban nemcsak Európa legnagyobb koncerttermeinek közönsége, de a fiatalabb zongoristanemzedék számára is ismerősen cseng. Mint kiváló pedagógus, számos mesterkurzust tartott már világszerte, New Yorktól kezdve, Bordeaux-n, Párizson, Amszterdamon, Tokión, Hamamatsunon, Sydney-n, Freiburgon, Buenos Airesen, Montevideon, Torontón, Lugano-n, Koppenhágán keresztül egészen Mexikóig.

A Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia professzora. Az elmúlt években növendékei közül többen számos elismerést szereztek rangos nemzetközi zongoraversenyeken.

1993-tól Lengyelország leghosszabb múltra visszatekintő zenei fesztiváljának, a Duszniki Zdrój-ban évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Chopin Fesztiválnak a művészeti igazgatója. Számos kitüntetés és elismerés mellett 2005-től A kultúra szolgálatában – Gloria Artis arany érdemrendjének birtokosa. A zongoraművész repertoárjának fontos részét képezik hazája zeneirodalmának legjelesebb képviselői, Chopin, Paderewski, Szymanowski, vagy épp Witold Lutosławski, kinek Zongorakoncertjét a művész a szerző vezényletében adta elő.

A kiváló művész virtuozitását és zenei tehetségét most a magyar nézőközönség is megcsodálhatja.

Program:

Fryderyk Chopin – F-dúr Ballada op.38
Robert Schumann – Szimfonikus etűdök

———————
Fryderyk Chopin – F-moll Fantázia op.49
b-moll Scherzo op.31
fisz-moll Noktürn op.48  nr 2
asz-dúr Polonéz op.53


2010. szeptember 24, 19.00, Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar, Liszt Terem  (Debrecen, Egyetem tér 2.)

2010. szeptember 26, 19.00, MTA Díszterem, (Budapest, V. Roosevelt tér 9.)

A koncertekre jegyek a BROADWAY Jegyirodáiban kaphatók: www.jegyplaza.hu

+36-1-340 40 40, valamint az INTERTICKET hálózatban

A program további támogatója: International Federation of Chopin Societies