Puporka Jenő

Puporka Jenő

Már kiskoromban a nagybőgő mellett döntöttem, mert édesapám is nagybőgőművész. 5 éves koromban kezdtem el először csellón
tanulni, mert a nagybőgő még túl nagy volt számomra.

Alapfokú tanulmányaimat nagybőgőn 7 évesen kezdtem a Molnár Antal Zeneiskolában, Duduj Lajos növendékeként. 12 éves koromig számos zeneiskolai versenyen értem el első helyezést, szóló és kamara ategóriában is. 13 éves koromban édesapám vette át Duduj Lajos nagybőgő osztályát, így ő lett a tanárom.

2014-ben jelentkeztem a Virtuózok tehetségkutatóba, aminek köszönhetően rengeteg koncerten vehettem részt. Ebben az időszakban kezdtem őgősként zenekari kísérettel játszani. Nagy mérföldkő volt az életemben.

2016-ban volt az első egész estés szóló koncertem, az Óbudai Társaskörben, zenekari kísérettel. Ezzel egyidejűleg kezdtem el tanulmányaimat a Bartók Béla Konzervatóriumban, Lukácsházi István növendékeként. Első osztályos koromban közönségszavazat által Montág Lajos emlékdíjban részesültem, majd szintén ebben az évben a Montág Lajos Országos Nagybőgőversenyen 1. helyezést értem el.

2017-ben a Carl Dittersdorf Nemzetközi Nagybőgőversenyen, 1. helyezést értem el.

2018-ban a Danubia Talents Nemzetközi Versenyen abszolút 1. helyezést értem el.

2019-ben másodszorra is indultam a Montág Lajos Országos Nagybőgőversenyen, másik korcsoportban, ahol 1. helyezést értem el és “a legjobb zenekari állás” különdíjban is részesültem.

Középiskolai tanulmányaim során számos lehetőségem akadt arra, hogy zenekarban is játszhassak. Dubóczky Gergelynél és Meskó Ilonánál az iskolai zenekarban többször voltam szólamvezető. Vásáry Tamás Ifjúsági Zenekarában is volt szerencsém játszani, mint szólamvezető.

Ezek közül a legnagyobb élmény számomra az volt, amikor a Placido Domingo által vezényelt Virtuózok Kamarazenekarban játszhattam szólamvezetőként.

Ezek mellett rendszeresen jártam más-más zenekarokba kisegíteni, többet között az Óbudai Danubia Zenekarba.

Sok kurzuson is részt vettem, többek között Dorin Marc, Rinat Ibragimov, Duka Norbert, Bokány Ferenc, Tibay Zsolt, Kostyák Botond, Radoslav Sasina és Michael Klinghoffer kurzusain.

Rendszeres résztvevője vagyok a Tatai Nagybőgős Találkozónak és az Országos Nagybőgő Fesztiválnak is.

Jelenleg a Virtuózok Kamaraegyüttes nagybőgőse és szólistája vagyok.
Jelentős koncerttermek közé tartozik, ahol játszottam már, a Zeneakadémia, a MÜPA, a Kölcsey Központ, a Kodály Központ, a Vigadó, a BMC, a Papp László Sportaréna, és a kanadai Oscar Peterson Hall. Emellett volt szerencsém játszani a Bartók rádióban és a torontoi Classical FM-ben.
2020-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol most elsőéves hallgató vagyok, Fejérvári Zsolt növendékeként.