Puporka Jenő

Már kiskorában a nagybőgő mellett döntött, alapfokú tanulmányait nagybőgőn hétéves korában kezdte meg a Molnár Antal Zeneiskolában, Duduj Lajos növendékeként. 12 éves koráig számos zeneiskolai versenyen ért el első helyezést, szóló és kamara kategóriában is. 13 éves korában édesapja vette át Duduj Lajos nagybőgő osztályát, így ő lett a tanára.
2014-ben jelentkezett a „Virtuózok” országos tehetségkutató versenyre. Eredményes szereplésének koncertmeghívások sorozatát köszönheti. Ebben az időszakban kezdett szólistaként zenekari kísérettel játszani.

Első egész estés zenekari kíséretes szólókoncertjét 2016-ban adta az Óbudai Társaskörben. Ebben az évben kezdte el tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban, Lukácsházi István növendékeként. Első osztályos korában a közönség szavazataival Montág Lajos-emlékdíjban részesült, majd szintén ebben az évben a VI. Országos Nagybőgőversenyen 1. helyezést ért el.

2017-ben a besztercebányai Carl Dittersdorf Nemzetközi Nagybőgőversenyen, 1. helyezést ért el, 2018-ban a Danubia Talents Nemzetközi Versenyen abszolút 1. helyezést ért el.
2019-ben ismét indult a VII. Országos Nagybőgőversenyen, másik korcsoportban, ahol újra 1. helyezést ért el és “a legjobb zenekari állás” különdíjban is részesült.

Középiskolai tanulmányai során számos lehetősége akadt arra, hogy zenekarban is játszhasson. Vásáry Tamás Ifjúsági Zenekarában is szólamvezetőként játszhatott, emellett a Placido Domingo által vezényelt Virtuózok Kamarazenekarban is szólamvezetőként vett részt.
2021-ben a Fesztivál Akadémia koncertjén olyan neves művészekkel muzsikálhatott együtt, mint Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf.
2022-ben a FAB Ensemble társaságában kezdett el turnézni, szerte az országban és a határon túl is.

A 2022-ben megrendezett I. Tibay Zoltán Gordonversenyen első helyezést ért el, emellett Tibay különdíjban részesült.
Aktív résztvevőként látogatta Dorin Marc, Rinat Ibragimov, Duka Norbert, Bokány Ferenc, Tibay Zsolt, Kostyák Botond, Radoslav Sasina, Michael Klinghoffer és Matthew McDonald mesterkurzusait.
Rendszeres résztvevője a Tatai Nagybőgős Találkozónak és az Országos Nagybőgő Fesztiválnak is.

Fiatal kora ellenére jelentős koncerttermek sorában játszhatott már, többek között a Zeneakadémián, a MÜPÁ-ban, a Kölcsey Központban, a Kodály Központban, a Vigadóban, a BMC-ben, a Papp László Sportarénában, és a kanadai Oscar Peterson Hallban is. A Bartók rádióban és a torontói Classical FM-ben is muzsikálhatott.

2020-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jelenleg másodéves hallgató, Fejérvári Zsolt növendékeként.