Hírlevel archívum > Legato 69 – 2018 szeptember > SZEZONNYITÓ BATTA ANDRÁSSAL

SZEZONNYITÓ BATTA ANDRÁSSAL

Kedves Támogatóink!

Rövid nyári szünet után ismét zsong a Zeneakadémia: zene, zene, zene mindenütt, a tantermekben és a koncerttermekben, reggeltől estig, sőt – a gyakorlókban – még éjszaka is. Annak idején, az épület-fejlesztés heroikus korszakában így álmodtuk meg, a kolostor-szentély-katedrális hármasságában, a muzsikus szerzetesi, átszellemült és ünnepi énjének szellemében. Egy fontos szereplő hiányzott még, a Nagyterem orgonája, amely nem volt a projekt része, és csak 2012-ben dőlt el, hogy külön támogatásból megépíthető. A koncepció az, hogy lehetőleg állítsuk vissza az eredeti orgonát, merthogy annak hangzása elválaszthatatlan a Nagyterem stílusától és atmoszférájától. Csodák-csodája: sikerült megtalálni a régi orgona sípjainak döntő többségét, s így a rekonstrukció előkészítése, majd megvalósítása megkezdődhetett. Orgonát építeni talán a legnehezebb és legbonyolultabb – legalább is azok közül, amelyekkel én találkoztam eddig –, hatalmas szakértelmet, fantáziát és türelmet követel. De kétségtelen, hogy ez koronázza meg a Zeneakadémia tárgyi megújulásának folyamatát. Most – azaz 2018.október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján –  mondhatjuk, hogy megőrizve megújult a Liszt Ferenc téri palota. Természetes, hogy az őszi hangversenyszezon legjelentősebb eseménye az orgonaavatás lesz és a hozzá kapcsolódó orgonahangversenyek. Mindenek előtt tehát ezeket az eseményeket ajánlom a figyelmükbe.

A megújult Zeneakadémia öt esztendeje nyitotta meg kapuit. Megelégedéssel tölt el, hogy az önálló zeneakadémiai hangversenyélet abban a szellemben, minőségben és mennyiségben töltötte meg a Házat, ahogyan elképzeltük. Sajátossága az oktatással való szoros kapcsolat, a legtehetségesebb fiatal művészek felfedezése és bemutatása, a zeneakadémiai hagyományok ápolása, a közönség megszólítása, nevelése. Az utóbbi évek alatt a Zeneakadémiának markáns, sajátos koncertarculata lett. Mindenkinek ajánlom, hogy tanulmányozza a hangversenynaptárat a Zeneakadémia honlapján. Most csak néhány eseményt emelek ki: az immár harmadszor megrendezett Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt (amelynek megszületése egyidőben történt a Zeneakadémia reneszánszával), a Liszt szellemében fogant „Tehetség kötelez”-koncerteket, Várjon Dénesék őszi kamarazene fesztiválját, a Zathureczky Ede emlékére rendezett hegedűversenyt, az évfordulós koncerteket (100 éve halt meg Debussy, 110 éve született Messiaen és köszöntjük 85 éves zeneszerzőnket, Kocsár Miklóst). Ismét nyüzsögnek hétvégenként a „Liszt-kukacok” (remek gyerek- és ifjúsági program), valamint az évet – mi más? – az Amadinda Együttes és Presser Gábor szilveszteri hangversenye zárja.

Állandóság és változatosság jellemzi a zeneakadémiai életet, amelynek mindazok tevékeny részesei, akik látogatják, támogatják, figyelemmel követik azt az intézményt, amelynek elsődleges missziója az, hogy megőrizze az apollói harmóniát, a múzsák legszebb ajándékát: a zenét.

Idén is ebben a szellemben várjuk és köszönjük barátságukat.

 

Batta András
a Zeneakadémia Baráti Körének Elnöke,
az intézmény korábbi rektora