Hírlevel archívum > Legato 6 - 2010 szeptember > támogatóink – Dr. Posztl András

Dr. Posztl András

Ügyvéd, a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda irodavezető partnere

Véletlenek nincsenek, úgyhogy feltételezem, hogy a Zeneakadémia iránti kötődése nem mostanában alakult ki, hanem egy sokkal régebbi időszakra nyúlik vissza.

– Ez pontosan így van. Amikor a szülővárosomból, Mórról, koncerteket szerveztek a budapesti Zeneakadémiára, engem egészen lenyűgözött az intézmény, és a hangversenyek is elvarázsoltak. Aztán hosszabb szünet következett, és amikor felkerültem Budapestre egyetemistaként, megint igyekeztem rendszeresen koncertekre járni. Mindezt pedig, – hogy úgy mondjam -, megkoronázta az, hogy lehetőségem nyílt aktívan is tenni a Zeneakadémiáért, illetve a hozzá kapcsolódó Baráti Körért.

Nagyon sok nemes és fontos ügy mellé oda lehet állni. Abban a döntésében tehát, hogy Ön a Baráti Kör tevékenységét támogatja, az is szerepet játszott, hogy előjöttek a Zeneakadémiához kötődő, régi emlékek?

– Igen, ez volt az egyik ok. De van más ok is. Azt látom, hogy Magyarországon tényleg rengeteg a tehetséges muzsikus, és nagyon tisztelem a Zeneakadémiát azért, hogy a tehetséggondozó munkát, – mindenfajta válság ellenére, minden viharral dacolva -, töretlenül folytatja. Úgy gondolom, hogy azzal a fajta segítséggel, amit nyújtani tudok, egy kicsit én is hozzátehetek ahhoz, hogy ez a munka tovább erősödjék. A mi vállalásunk egyébként abból áll, hogy ellenszolgáltatás nélkül végezzük el a Zeneakadémia Baráti Köréhez kapcsolódó jogi feladatokat, ezzel próbáljuk segíteni a tehetséggondozó munkát. Tudom, hogy ez egy közvetett támogatás, de mindenki a maga helyén tud valamit „hozzátenni”.

Önről köztudott, hogy nem csupán a jogi feladatok elvégzésével segíti a Baráti Kör tevékenységét, de szívesen részt vesz a koncerteken is, és személyesen is megismerkedik azokkal a fiatal muzsikusokkal, akiket a Baráti Kör támogat.

– Az, hogy bekapcsolódtam a Baráti Kör munkájába, remek apropó arra, hogy a viszonylag kevés szabadidőmből a korábbiaknál többet fordítsak a zenére. Igazából engem azok a rendezvények varázsoltak el leginkább, amelyeket közvetlenül a Baráti Kör szervezett, és ahol lehetőségem volt megismerni néhány nagyon tehetséges zenészt. Lenyűgöztek ezek a közvetlenebb hangulatú, szűkebb körű találkozások. Minden ilyen rendezvény után még nagyobb lelkesedéssel várom a lehetőséget, hogy tegyek valamit a Barti Körért, mert megint meggyőződöm arról, mennyire jó és fontos kezdeményezés ez. Egyre több tehetséges fiatalt lehet így bemutatni, és olyan emberekkel megismertetni, akiknek lehetőségük van arra, hogy támogassák őket, és érzékük ahhoz a szépséghez, amit ezek a fiatalok nyújtani tudnak.

Kik voltak azok a zenészek, akik az elmúlt időszakban nagy hatással voltak önre?

– Az utóbbi időben két fiatal tehetség nyűgözött le. Az egyik Várdai István gordonkaművész, akinek a koncertjén tényleg fantasztikus élményben volt részünk, a másik pedig Banda Ádám, aki ugyan még hegedűművészi karrierje elején jár, de máris hihetetlen hatással tud lenni a közönségre.

Bokor Gabriella