Hírlevel archívum > Legato 6 - 2010 szeptember > Támogatott tehetségeink – Karosi Júlia

JAZZÉNEKESNŐ – FILOZÓFUS DIPLOMÁVAL

Miután Karosi Júlia elvégezte az ELTE filozófia –esztétika szakát, úgy döntött: itt az ideje, hogy átadja magát az „igazi szerelemnek”, vagyis a jazz-nek. Jelenleg harmadéves a Zeneakadémia Jazz Tanszakán, jazz-ének szakon tanul, és mivel a másoddiploma megszerzésének igen komoly anyagi vonzatai vannak, a Baráti Körtől kért és kapott tandíjtámogatást. A tavalyi évben megnyerte a lengyelországi Zory-ban rendezett VOICINGERS jazz-ének verseny különdíját, és amellett, hogy bejár az órákra, versenyekre készül, és saját formációjával, a Karosi Júlia Quartet-el is egyre több fellépése van.

Karosi Julival jó beszélgetni, egyszerűen kellemes a társaságában lenni. Lehet, hogy egy jazz-énekesnő számára nem ez a legnagyobb dicséret, az újságírónak azonban, aki interjúra készül vele, mégiscsak meghatározó élmény. A megbeszélt idő előtt már ott vár a kávézó előtt, – ez is ritka tünemény, riportalanyok általában később érkeznek, mint az újságírók, – nincs rajta smink, és egészen természetes módon, tegeződve szólítjuk meg egymást. Aztán amikor leülünk egy tejeskávéra, nem hallgatagon vár a kérdésekre, hanem ő maga is kérdez, nem riportot készítünk, inkább beszélgetünk. Talán ez az egyik legrokonszenvesebb vonása: a természetessége, a spontaneitása.

Ő volt az a kislány, akire a franciák azt mondanák: surdoué. Vagyis „halmozottan tehetséges”. Hat éves korától kezdve zongorázott, hegedült, kórusban énekelt, verseket írt, zenét komponált, és természetesen a színjátszó kör sem maradhatott ki. A családi emlékezet viszont leggyakrabban azt emlegeti, hogy amikor történetesen Whitney Houston valamelyik számát adta a televízió, Juli a nappali közepén azonnal vele énekelte az adott dalt, méghozzá „nagyon ügyesen”, ahogy azt a szülei akkoriban mondták. Szóval, csinált ő sokfélét, ráadásul tehetséggel. Olvasott is, méghozzá sokat. 2001-ben, gimnazistaként filozófiából nyolcadik helyezést ért el az országos tanulmányi versenyen, így azonnal felvették az ELTE filozófia-esztétika szakára. Amikor kérdem, nem volt-e ebben egy kis lázadás is, bevallja, hogy bizony volt. Édesanyja Pászthy Júlia operaénekesnő, bátyja Karosi Bálint orgonaművész….itt lenne az ideje valami egészen más területen bizonyítani. Örült is az édesapja, hogy a családban végre egy nem-muzsikus is lesz.


Az élet azért persze ennél valamivel bonyolultabb. Juli járt a Bölcsészkarra, de zenélt továbbra is, egyre többet tanulta és jobban élvezte a jazz-zongorázást és éneklést. Utolsó éves bölcsészként beiratkozott az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskolába, és megkezdte jazz-ének tanulmányait Winand Gábornál. Miután végül az ELTE-n is lediplomázott, következett a Zeneakadémia, ahová első próbálkozásra, a legmagasabb pontszámmal vették fel. A Jazz Tanszakon Lakatos Ágnes és Berki Tamás növendéke lett, és végre meggyőződhetett arról, hogy – hiába érdekli sok minden – ez lesz az ő útja. Ráadásul a jazz területén kizárólag saját tehetsége révén jut előre, itt senki nem emlegeti fel a családját. Továbbra is komponál, szöveget ír, de a legjobban a színpadon érzi magát, méghozzá akkor, ha a saját szerzeményeit adhatja elő. Itt aztán tényleg önmaga lehet. Szereti a szólózást, de kell csapat is, az állandó, ahol ismerik és félszavakból megértik egymást. Ilyen a 2009-ben alapított Karosi Júlia Quartet, ahol némi „családi vonal” is vegyül a közös munkába, a dobos, Varga Bendegúz ugyanis Juli férje. Többen óvták őket attól, hogy ugyanabban a quartet-ben játsszanak, de szerencsére minden megy szépen a maga útján. Igaz, ha a próbán éppen a férje mond kritikát, akkor azért az rosszabbul esik, mintha egy másik kolléga tenné ugyanezt.

Az állandó csapat mellett persze kell a szólózás, és akkor is szívesen megy, ha vendégként hívják egy másik formációhoz. Szükség van az újfajta inspirációkra, az új találkozásokra.  Sokszínű a repertoárja, több műfajban is otthon érzi magát, legyen szó jazz-standard-ről vagy éppen sanzonról, akár Szirmai Albert vagy Fényes Szabolcs feldolgozásokról. Egyedül és kvartettjével is számos fellépése van a budapesti jazzklubokban, de a Neuman Balázs Quartet vendégművészeként Luxemburgban is szerepelt. Ezekben a hetekben a németországi Finsterwalde-ban rendezendő jazz-énekversenyre készül, és persze próbál a quartetjével a következő koncertre, amit szeptember 7-én rendeznek a Budapest Jazz Klubban. És aki oda eljön, majd pontosan megérti, hogy miért is kapta Juli tavaly Zory-ban „ A jazzénekléshez való frissítő megközelítésért” elnevezésű különdíjat.

Bokor Gabriella