Tóth-Csamangó Blanka

toth-csamango-blanka1995-ben születtem Szegeden. Bár a családomból senki sem zenész,mivel látták,hogy már kisgyerekként mennyire érdeklődtem a zene iránt,és emellé tisztán is énekeltem, beírattak egy szegedi általános iskola Kodály-módszert oktató osztályába. Ott tanultam meg szolmizálni,furulyázni,kórusban énekelni és néptáncolni. Ezek a biztos alapok a későbbi zenei tanulmányaimban sokat segítettek.

Mivel a furulyát egy idő után meguntam,aktuálissá vált,hogy hangszert váltsak. Így esett a választás a klarinétra. Így tízévesen a Király-König Péter Zeneiskolában kezdtem el klarinétozni,tanáraim Baranyai György,Török János és Poljak Éva voltak. Mivel a zeneiskolásokra jellemző kevés gyakorlással is jól haladtam az anyaggal,felfigyeltek rá,mennyire fogékony vagyok a zene iránt,így motiválásképp versenyekre küldtek. Így 2008-ban és 2010-ben első helyezést értem el a Csongrád-megyei Fafúvós Versenyen,2009-ben pedig,miután maximális pontszámmal a döntőbe jutottam,második lettem az Országos Klarinétversenyen. Ezek az eredmények természetesen annyira motiváltak,hogy komolyan elkezdtem gyakorolni. Emellett a zeneiskolai klarinét együttesnek is hat évig tagja voltam.

2011-ben középiskolai tanulmányaimat Kecskeméten,a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam. Bár Szegeden is van zenei középiskola,ahova fel is vettek,inkább Kecskemétet választottam,mert mindenképpen Maczák Jánosnál szerettem volna tanulni. Az ottani éveknek sokat köszönhetek,mert tulajdonképpen ott tanultam meg gyakorolni és szigorúnak,következetesnek lenni önmagammal. Két évig a Kodály Leánykar tagja voltam,majd bekerültem a középiskola szimfonikus zenekarába,első zenekari tapasztalataim ott szereztem. A konzisokból álló klarinét együttessel gyakran szerepeltünk városi rendezvényeken,az iskolában önálló koncertet adtunk. Amatőr szinten megtanultam tárogatózni,tagja voltam a Gregus Tárogató Kvartettnek. 2014-ben részt vettem a Szegedi Nyári Akadémián,tanárom Maczák János volt,2015-ben a Békéscsabai Klarinéttáborban Varga Istvánnál és Klenyán Csabánál tanultam.

2015 nyarán sikeres felvételit tettem a Zeneakadémiára,ahol tanáraim,Szatmári Zsolt és Pálfi Csaba irányítása alatt igyekszem fejlődni,kamarazene tanárom Csalog Gábor,korrepetítorom Mali Emese. Nagy öröm számomra,hogy Pesten tanulhatok,mert ez a város egy hatalmas kulturális központ,ahol rengeteg jó koncertet hallhatok remek előadóktól. Amennyire időm engedi,élek is a lehetőséggel. Emellett jó lehetőség az is,hogy játszhatok a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarában. Ráadásul mesterkurzusokon vehetek részt,tavaly Réman Tibor tanított az Akadémián,idén Milan Rericha. 2016 nyarán a Balassagyarmati Zene Határok Nélkül Nemzetközi Muzsikustáborban vettem részt,ahol Klenyán Csaba volt a tanárom. Indultam a kortárszenei háziversenyen,ahol dicséretben részesültem. Az Erasmussal is szeretnék élni,a célom Németország, hogy megismerhessem az ottani zenekultúrát.

A diploma megszerzése után elsősorban egy zenekarban képzelem el a jövőm,de a tanítás is közel áll hozzám,szívesen csinálnám akár párhuzamosan a kettőt.