Hírlevel archívum > Legato 11 – 2011 december > Zeneakadémia és a Baráti Kör hírei

ERSTE AZ ELSŐKÉRT

Új tehetségtámogató ösztöndíjprogramot dolgozott ki a Zeneakadémia és annak Baráti Köre az Erste Bank Hungary Zrt-vel közösen. Az „Erste az Elsőkért” néven futó ösztöndíjprogram keretében 120 pályázó közül 31 diákot támogat a bank az idei tanulmányi félévekben. Pályázni havi ösztöndíj, lakhatási támogatás vagy egyéni projektek kategóriában lehetett, az ösztöndíj összegét a pályázatok függvényében állapította meg egy külön e célra létrehozott zsűri. A díjazott hallgatók november 17-én a Régi Zeneakadémián vehették át oklevelüket, melyet Danks Emese, az Erste Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója, dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, és dr. Szabó Vilmos, a Baráti Kör elnöke adott át.

SZÜLETÉSNAPI GÁLAKONCERT

A Zeneakadémia valamint a Baráti Kör születésnapi koncertje idén természetesen Liszt Ferenc születésének 200-ik évfordulója jegyében zajlott. A november 21-én az Operaházban  „A Liszt családfa ágai” címmel megrendezett hangversenyen Liszt egyenes ági leszármazottai, vagyis a Zongora Tanszék tanárai – Dráfi Kálmán, Baranyay László, Lantos István, Falvai Sándor, és Farkas Gábor – játszottak Liszt műveket, Marton Éva pedig két dalt énekelt Vígh Andrea hárfakíséretével. Az est házigazdája Batta András és Ókovács Szilveszter volt, a hangverseny megrendezését a Magyar Posta támogatta. A koncert teljes bevételét a Zeneakadémia Nagytermi orgonájának rekonstrukciójánál használják fel.

WORLD LISZT DAY BAYREUTH-BAN

Liszt születésnapjának előestéjén a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara és Énekkara a bayreuthi Stadthalléban adta elő a Krisztus Oratóriumot, Kovács László karmester bravúros beugrásával. Az előadás óriási sikert aratott, aminek máris megvan a hozadéka. 2013-ban ugyanis Bayreuth ismét vendégül látja majd a magyar Liszt Ferenc Zeneakadémia együtteseit, ezúttal valószínűleg egy Wagner-produkcióra.

LISZT FESZTIVÁL

Október 21 és 23 között a Liszt Múzeum, Liszt egykori lakhelye adott otthont a születésnapi fesztiválnak. A rendezvény ötletgazdáinak egyik célja az volt, hogy felidézzék a Faust-megzenésítéseket, így lehetőség adódott az eddig a múzeumban őrzött, kézirat formájában megmaradt három változat ősbemutatójára. A fesztiválon felléptek a Zeneakadémia nemzetközi hírű tanárai és volt hallgatói, mégpedig különleges, személyre szabott, egy-egy órás szóló illetve kamarakoncertekkel.

MACUJEV A ZENEAKADÉMIÁN

Napjaink egyik legjelentősebb zongoraművésze, Gyenyisz Macujev Liszt születésnapján, október 22-én este koncertet adott MÜPÁ-ban, de a nehéz és megterhelő műsor ellenére délutánra nem a pihenést választotta, hanem elfogadta a Zeneakadémia meghívását. Először a Liszt Múzeumot járta végig, és játszott is Liszt zongoráján, ezután pedig részt vett a Zeneakadémián Dráfi Kálmán Liszt-Rahmanyinov speciális kurzusán. Természetesen az orosz művész is a zongorához ült és játszott a hallgatóknak, akiknek azt is elmesélte, hogyan viszonyul Liszt és Rahmanyinov darabjaihoz.

VERSENYGYŐZELMEK

Taroltak a Liszt Akadémia hallgatói az év utolsó heteiben megrendezett versenyeken. Gyöngyösi Ivett első éves zongora szakos hallgató az Euroradio New Talent nemzetközi versenyét nyerte meg, amelynek döntőjét tizennégy európai rádió mellett az MR3 Bartók Rádió is közvetítette. A bécsi Bartók Béla Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyen a mesterszakon tanuló Kiss Szabó Viktória nyerte a 21-28 éveseknek kiírt kategóriát, mégpedig olyan fölénnyel, hogy második és harmadik díjat nem is osztottak ki. A 19-21 évesek kategóriájában Bekker Dávid hozta el az első díjat, Simon Dorottya és Varga Gergő pedig második helyezést ért el.

A Zeneakadémia fuvolistái is sikerrel szerepeltek az idei zenei megmérettetéseken. A németországi Uelzenben megrendezett Friedrich Kuhlau fuvolaversenyen a szóló két-fuvola kategóriában Duleba Lívia és Bán Máté vehette át az első díjat. Bán Máté egyébként az újvidéki Anton Eberst Nemzetközi Fuvolaversenyen is sikerrel szerepelt, második díjat kapott, a versenyt szintén egy magyar zeneakadémista, Kerner Mária nyerte meg. És még néhány fúvós siker: az olaszországi Chieriben megrendezett nemzetközi zenei versenyen Szkordilisz Emília oboa, míg Börzsönyi Máté kürt kategóriában lett az első.

A versenyek kihívásait sikerrel vette még a Zeneakadémián zeneszerzést tanuló Kecskés D. Balázs, aki Libera me című kórusművével a szlovákiai magyar kórusfesztivál nagydíját nyerte el, valamint a pozsonyi Coupe Jeunesse verseny győztese, az elsőéves, harmonika szakos Demeniv Mykhaylo.

Nemcsak a hallgatók, de a tanárok is hoztak haza díjakat. Csáky András gitárművész, az egyetem fiatal oktatója a spanyolországi Almeriában, a Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyen aratott óriási sikert és nyerte el az első díjat.