KÖLTÖZÉSEK IDEJE

Különleges, szép, ugyanakkor kicsit szomorú jelenetek, képek fogadták azokat, akik hosszabb-rövidebb ideig tanúi lehettek annak, hogyan ürítik ki a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületét. Mindenfelé dobozok, becsomagolt hangszerek… Mindent el kellett vinni, hiszen hamarosan kezdődnek a felújítási munkák. A rektorral, Dr. Batta Andrással arról beszélgettünk, hol is folyik majd az oktatás a következő hónapokban.


A Zeneakadémia szeptembertől „több helyszínen” működik majd. Melyik lesz ezek közül a legfontosabb?

– A főhadiszállás, ami átmenetileg a Liszt Ferenc téri épületnek felel meg, a Köztelek utca-Üllői út sarkán található, ez volt egykor a Szabványügyi Hivatal épülete. Jó helyen van, hiszen a 4-6 villamossal kiválóan megközelíthető a Ferenc körútról. A Régi Zeneakadémiától sincs messze, onnan is könnyen át tudnak jönni a növendékek, hiszen ott is folyik az oktatás, sőt, a Semmelweis utcai épületünkben, a volt Tanárképzőben is tartunk órákat, ott tanul például a fúvósok egy része. De mondom, a „Főépület” most az Üllői úti.

Itt van tehát a Rektori Hivatal, itt vannak az irodák, és a legtöbb órát is itt tartják?

– Igen, a Liszt Ferenc téri épület szinte egy az egyben átköltözött ide. Több mint negyven termet bérlünk, tan-, és próbateremnek használható helyiségeket, raktárakat, és az irodák is ide költöztek, itt végre az egész menedzsment együtt lehet. Ez az állapot előreláthatólag 2011 tavaszáig tart, addigra reményeink szerint elkészül a Wesselényi utcai épületünk. Ez az a bizonyos iskolaépület, amely a projekt részeként a jövőben szintén a Zeneakadémia használatába kerül, az újjáépítése néhány hónapja kezdődött meg. Ide költözik majd az összes iroda, az AVISO, ami a Zeneakadémia stúdiója, és persze lesznek gyakorlóhelyek is, azok a bizonyos kis cellák. Huszonvalahány ilyen kis szobát tervezünk, lesz bennük zongora, pianínó, és persze minden szükséges hangszer, a különlegessége pedig abban lesz, hogy nem csak nappal, de éjjel is a növendékek rendelkezésére áll. Egy számítógépes rendszerben regisztrálhatják magukat, és ha úgy akarják, akár éjjel kettőkor is jöhetnek gyakorolni. Az épületben természetesen kialakítunk bizonyos „növendékbarát-kiszolgálóhelyiségeket”, azaz büfét, menzát, próbálni is lehet, és ott lesz az összes iroda, a tanulmányi osztálytól, a gazdálkodáson át, a nemzetközi osztályig, tehát mindent egy helyen lehet majd megtalálni. Ez jövő áprilistól várható.

– Önök pedig közben nyilván rendszeresen eljönnek a Liszt Ferenc téri épülethez, és megnézik, hogyan halad a felújítás.

– Igen, reményeink szerint októberben elkezdődhet az építkezés. Iszonyatosan nagy munka lesz ez, hiszen technikai és gépészeti értelemben minden megújul, és közben óriási figyelmet kell fordítani a restaurálási munkákra is. Gondoljon csak például a gyönyörű ablaküvegekre. Ezek elég jó állapotban vannak ugyan, de nagyon sok dolog merül fel, hiszen ezeket az ablakokat ki kell venni, megfelelő módon tárolni, kezelni, aztán restaurálni, és ugyanez a helyzet a csempékkel, vagy a Nagyterem minden zugával. Úgyhogy folyamatosan jövünk majd, figyelünk mindenre. Nagy felelősség ez, és a közvélemény is azt várja, hogy maradjon minden úgy, ahogy van, ugyanakkor a felújított Zeneakadémia egy remekül működő, 21. századi épületként funkcionáljon.

És ez minden bizonnyal így is lesz.

– Persze, de azért ez nagy kihívás.

– Hol tudják a következő hónapokban a vizsgakoncerteket megrendezni?

Az Üllői úti épületben vannak nagyobb termek, túl sok nézőt ugyan nem fogadnak be, de műhelykoncertekre alkalmasak. Nagy szerencsénk, hogy ott van mellettünk a IX. kerületi Zeneiskola, aminek a felét úgyis mi béreljük a Jazz-, valamint a Népzene Tanszék számára. Abban az épületben van egy szép előadóterem, ahol talán szintén tudunk majd koncerteket rendezni.

És mi a helyzet a nagyobb hangversenyekkel? Találtak már alkalmas helyszíneket?

– A különböző zenekarok, ügynökségek, külső szervezők koncertjeivel, amelyeknek idáig otthont adtunk, a következő időszakban természetesen nem tudunk foglalkozni. Nekünk most az a legfontosabb, hogy megfelelő helyszínt találjunk a növendék-hangversenyeknek, illetve szeretnénk azért továbbra is megtartani a saját rendezésű, a nyilvánosságnak szánt koncertjeinket. Ezek ebben a félévben, tehát szeptember és január között a Francia Intézetben kapnak helyet, ide inkább kamarajellegű hangversenyeket tervezünk, de lesznek kisebb zenekari koncertek is. Nagyzenekari koncertet viszont itt nem tudunk rendezni. Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk azt a helyszínt, ahol majd átmenetileg, mondjuk, félévenként, egy-egy nagyzenekari koncertet is tarthatunk a Zeneakadémia együttesével.

– És persze adott még egy – nagyzenekari hangversenyekre ugyan nem alkalmas-, de igazán patinás és méltó helyszín, a Régi Zeneakadémia.

– Igen, és azt remélem, hogy a Régi Zeneakadémiát így talán egy kicsit jobban bevezethetjük majd a köztudatba. Nem csak műhelykoncerteket rendeznénk itt, hanem nyilvános hangversenyeket is. Közeleg a 2011-es Liszt-emlékév, születésének 200-ik évfordulója, és szeretnénk, ha minél többen felfedeznék maguknak a Régi Zeneakadémiát, hiszen ennek az intézménynek óriási szerepe van a magyar és az egyetemes zenetörténetben. Ha nem is a kezdetektől fogva, de három évvel az alapítást követően már itt tanított Liszt Ferenc, itt tanított Erkel, és ide jártak a „régi nagy növendékek”, Dohnányi, Bartók, Kodály, Weiner. Ebben az épületben rendezték be a Liszt-gyűjteményt, és sokan nem is tudják, milyen csodálatos ez a múzeum,- ami egyébként a zeneszerző egykori lakása volt-, és ahol ma is látható néhány darab az eredeti bútorok, személyes tárgyak, hangszerek közül. Ez tehát egy szentély, a magja az egész Akadémiának, jó lenne, ha odafigyelnének rá. A Liszt Ferenc téri épület bezárása és felújítása talán alkalmas lesz arra, hogy a Régi Zeneakadémia fénye újra felragyogjon, és azok is eljöjjenek ide, akik esetleg még sohasem jártak itt.

Bokor Gabriella