HANG-KÉPEK

Ritkán adatik meg a koncertlátogatónak, hogy a színpadon, a muzsikustól néhány méterre foglaljon helyet. November 14-én, a Baráti Kör javára szervezett koncerten, a Régi Zeneakadémián azonban ez volt a helyzet. Mivel a jegyek pillanatok alatt elfogytak, és a kezdés előtt fél órával már egy gombostűt sem lehetett leejteni az épület amúgy sem túl széles folyosóin, a szervezők pótszékeket állítottak a terembe – és a színpadra.

Az óriási érdeklődés persze előre megjósolható volt. Egy estén, egy színpadon látni Vásáry Tamást, Perényi Esztert, Perényi Miklóst, valamint a Zeneakadémia fiatal tehetségeit – meglehetősen ritka ajándék. A koncert egyébként Liszt Ferenc születésének, valamint a Zeneakadémia és a Baráti Kör évfordulójának tiszteletére került megrendezésre, és habár a hangversenyterem nem a legtágasabb, ennél stílszerűbb helyszínt, mint azt az épületet, amelyben Liszt lakott és tanított, nem nagyon lehet elképzelni. Annak pedig, aki elég korán érkezett, még arra is bőven jutott ideje, hogy körülnézzen a Liszt Emlékmúzeumban, amit kizárólag a koncert látogatóinak kedvéért nyitottak ki vasárnap este.


A műsort a Zeneakadémia Különleges Tehetségeinek osztályába járó tizenöt éves Váradi László kezdte Liszt XI. Magyar rapszódiájával. Ezután egy a klasszikus koncerteket látogató közönség számára viszonylag ritkán látható és hallható hangszer, a cimbalom következett, amin Szabó Dániel, a Népzene Tanszék hallgatója vajdaszentiványi táncdallamokat játszott. A műsorszámok között Batta András mondott átkötő szöveget, illetve egy-egy történetet, egyebek között azokról az összejövetelekről, amelyeket Liszt tartott a tanítványainak weimari és pesti otthonában. És valahogy itt, a Régi Zeneakadémián is hasonló volt a hangulat, a legmegfelelőbb kifejezés talán a „bensőséges” lenne.


Harmadikként egy különleges családi produkciót kaptunk, Perényi Eszter testvérével, Perényi Miklóssal, és annak fiával, a tizenhat éves Benjáminnal Beethoven Esz-dúr trióját játszotta. A rokoni szálak után a mester-tanítvány viszony került előtérbe, Perényi Eszter Bartók hegedűduóit adta elő Banda Ádámmal közösen. Ezután következett Vásáry Tamás egy Schumann románccal, és ő is fejezte be a koncertet, Banda Ádámmal Saint-Saëns egyik darabját játszották.

Különleges este volt. Jó hangulatú és meghitt. Akik Önök közül ott voltak, talán szintén így éreztek. Azt pedig, hogy a megvásárolt jegyek, és a jelképes jegyárat kiegészítő adományok összesen félmillió forintot hoztak, – amelyből a Baráti Kör a Zeneakadémia fiatal tehetségeit  támogathatja – külön köszönjük.

Bokor Gabriella

Tekintse meg képgalériánkat!