MILLENIUMI DÍJ A ZENEAKADÉMIÁNAK,
ÁTADTÁK A GUNDEL-DÍJAKAT, 
HANGSZEREK NAPJA, 
A ZENEAKADÉMIA HALLGATÓINAK NEMZETKÖZI SIKEREI

MILLENIUMI DÍJ A ZENEAKADÉMIÁNAK

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala április végén a szellemi tulajdon gyarapításáért és hatékony védelméért Milleniumi Díjban részesítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. A díjátadón Banda Ádám és Váradi László képviselte a Zeneakadémiát, zongorán Kovalszki Mária működött közre.

ÁTADTÁK A GUNDEL-DÍJAKAT

Május végén tartották a Gundel Művészeti Díj ünnepélyes díjátadóját. A komolyzenei kategória mindkét kitüntetettje – Vörös Szilvia (ének) és Palojtay János (zongora) – a Zeneakadémia hallgatója.

HANGSZEREK NAPJA

Május utolsó hetében nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett az Iparművészeti Múzeumban a húsz éves Hangszerészképző Iskola. A három napos rendezvényen az érdeklődők megnézhették a hangszerkiállítást, előadásokat hallgathattak és egy zárókoncerten is résztvehettek.


A ZENEAKADÉMIA HALLGATÓINAK NEMZETKÖZI SIKEREI

Orbán Kornélia – aki Vígh Andrea növendéke a Zeneakadémia hárfa tanszakán – 3. díjat nyert a belgrádi Petar Konjovic Nemzetközi Versenyen.

A csehországi Valašske Meziřičiben megrendezett Nemzetközi Cimbalomversenyen Petr Spěvak lett a 3. egyéni kategória első díjazottja, Nikol Kuchinkovával alkotott párosuk a duó kategória első helyét szerezte meg, emellett a zsűri a kortárs művek interpretációjáért járó különdíjjal is őket jutalmazta. Mindkét hallgató Szeverényi Ilona növendéke.

Vida Mónika Ruth 2. díjat nyert a fiatal zongoristák számára kiírt, Eszéken tartott Nemzetközi Zongoraverseny B kategóriájában. A Kivételes Tehetségek Előképzőjébe járó tizenöt éves Mónika Eckhardt Gábor növendéke.

A Szegeden megrendezett VII. Országos és II. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen a Zeneakadémia Magánének Tanszék hallgatói közül a 2. kategóriában első díjat nyert Szemere Zita, Gombai-Nagy Magda növendéke. Ugyanebben a kategóriában második helyezést ért el Balgová Gabriella, aki Pászthy Júlia tanítványa.