147 ÉVE….

…nyitották meg az első tanévet, de az Akadémia csak négy évig működött a Hal téren, mivel az épület hamarosan szűknek bizonyult. 1879 őszén költöztek a Sugár útra, a mai Andrássy útra, abba az épületbe, amit ma Régi Zeneakadémia néven ismerünk. Liszt lakását az első, Erkelét pedig a második emeleten rendezték be.

Az oktatás két hangszerrel, a zongorával és az orgonával indult. 1884 őszén jelent meg a hegedű, az első tanár Huber Károly, a Nemzeti Színház zenekarának egyik koncertmestere és karnagya volt. Váratlan halála miatt egy évvel később fia, az akkor már Európa-szerte ismert hegedűművész, a Joachim Józsefnél tanult Hubay Jenő vette át a tanszéket.

A hegedűt hamarosan követte a cselló: 1886 végén született döntés a gordonka tanszék megalapításáról, amelynek élére ismét egy nagy nevet sikerült megnyerni: a prágai születésű David Poppert, a korszak egyik legismertebb muzsikusát. Popper egészen haláláig, 1913-ig Pesten maradt és tanított az Akadémián, lerakva ezzel a magyar csellóoktatás alapjait.

1907. május 12-én megnyílt az új épület, és ekkor kapta a Gyár utca Zeneakadémia előtti széles szakasza a Liszt Ferenc tér nevet. Ide már lényegesen több növendéket vettek fel, és új tanárokat is felkértek. Ebben az időszakban kezdett tanítani Bartók, Kodály, és Weiner Leó. A Zeneakadémia 1925-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, és Hubay kezdeményezésére ekkor vette fel Liszt Ferenc nevét.