Hírlevel archívum > tamogatott_tehetsegek > Boros- Guessous Majda Maria

Az elmúlt négy év alatt számos fellépésen volt lehetőségem megmutatkozni a Zeneakadémiának köszönhetően. Mind a tanszéki, mind az egyetemi rendezvények által sok tapasztalatot szereztem emberi és szakmai szempontból egyaránt.

Népzenei tanulmányaim mellett tízedik éve vagyok tagja a Debreceni Énekegyüttesnek, amely a zeneiskola népi ének tanszakos növendékeiből alakult. Az elmúlt 10 évben számos városi rendezvényen, fesztiválon sikerrel szerepeltünk, valamint a Szeredás Népzenei Együttessel közös lemezt jelentettünk meg. További terveinkben szerepel hajdúsági népzenei CD és ballada lemez megjelentetése. Az énekegyüttes tagjaival gyűjtőkörúton jártunk Széken és Magyarszováton. Megismerkedhettem Papp Erzsi nénivel, akinek felvételeiről régóta tanulok népdalokat.

Édesapám marokkói származású, Édesanyám magyar, ezért tanulmányaim során a magyar népzene mellett szeretném az arab és török népzenét is jobban megismerni. Erasmus program keretén belül Isztanbulban töltöttem 4 hónapot, amely idő alatt szakemberek szeretetteljes odafigyelése révén megismerkedhettem a török népzene elméleti alapjaival, és egyben gyakorlatával is (saz). A török és magyar népzene találkozása  már 2008-ban megihletett és férjemmel az OKM „ A kultúrák közötti párbeszéd európai éve” program keretén belül a Mi-Egy-Más kreatív pályázaton III. helyezést értünk el. 2009-ben Erasmus ösztöndíjjal népzenei tanulmányokat folytathattam Isztanbulban. Török és magyar népzenei ismereteimet próbára téve jelentkeztem a Folkbeats tehetségkutató versenyre, ahol 2011-ben megosztott I. helyben részesültem.

A népzenén keresztül összekötő „híd” szeretnék lenni a különböző emberek és kultúrák közt. Valahogy efelé vezetett minden út, s ahogy haladok ezen az úton, egyre erősebb bennem, azaz érzés, hogy az élet és az ének természetességét a népdalokon keresztül tudom leginkább megélni és kifejezni, remélve azt, hogy ezzel nem csak én, hanem mások is szárnyra kapnak.