Kovács Gergely

Kovács Gergely, ugyan nem született zenész családban, nagymamája zeneiskolai zongoratanár volt a dél-magyarországi Békéscsabán, ahol Gergely született. A nagymama szigorú nevelése alatt kezdte el zenei tanulmányait négy éves korában, de a zongora mellé semmi szín alatt nem volt hajlandó leülni. Évekkel később viszont, mikor lehetősége lett zeneiskolába járni, ez már nem volt kérdés: zongora van otthon, zongorát fog tanulni. Jó választás volt. Tanára, Kovács Adrien hamar észrevette tehetségét, és rövid idő után már nem volt visszaút. Magyar Rádió felvétel tíz, Országos Verseny győzelem tizenkét évesen…

2007-ben, 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor tanítványa lett. Mestereivel különleges kapcsolatot ápol, nem csak zenei téren köszönhet nekik rengeteget, hanem a mindennapi életben is.

Rendkívül gyorsan tanul, ennek is köszönhető nagy repertoárja, mely Bachtól egészen Bartókig terjed. 2010-ben a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben nagy sikert aratott Liszt VI. Magyar rapszódiájának briliáns előadásával. Aktívan részt vett a 2011-es Liszt-emlékévben, Magyarország több jelentős városában is fellépett. Szülővárosában, Békéscsabán egész estés Liszt koncertet adott Nagy Szilvia magánénekessel Liszt dalokból valamint szólóművekből. További koncerteken játszott Szlovákiában és Csehországban. Nemzetközi verseny díjazottja Szerbiában és Szlovéniában.

Jó barátságot ápol György Ádám zongoraművésszel, akinek 2012-ben ösztöndíjasa. Egyedüli magyarként lépett fel Kastély Akadémia záró koncertjén, Pomázon. Rendszeres résztvevője olyan tanárok kurzusainak, mint Rohmann Imre, Nagy Péter vagy Luis Fernando Perez.

Szenvedélyes kamarazenész, kicsi kora óta játszik rendszeresen kamarazenét, a lehető legtöbb formában, négykezestől a 7-8 tagú kamaraegyüttesig. Unokatestvérével, Kovács Csillával kicsi koruk óta játszanak együtt, jelenleg a Zeneakadémián Gulyás Márta irányításával. 2013. áprilisában közös koncertet adnak a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratermében, ez év nyarán pedig a hollandiai International Holland Music Sessions nyári fesztiválon léphetnek fel több alkalommal.

2013 májusában az Olaszországban megrendezett „Pietro Argento” Nemzetközi Zongoraversenyen 1. helyezést ért el, valamint Gundel Művészeti Díj 2013-as évi komolyzene kategóriájának nyertese.

Megszállottan szereti a zenét. Célja nagy példaképeinek a nyomába érni, és elismert zongoraművésznek lenni itthon és idegen földön.


« vissza a támogatott tehetségek oldalra