Kovács Gergely

kovacsgBékéscsabán született, s bár nem zenész családban, zongoratanár nagymamája hamar a zene világába kalauzolta. A zongora mellé azonban egészen későn, nyolc évesen volt hajlandó leülni, miután a békéscsabai zeneiskola tanulója lett. Hamar a lételeme lett a zenélés, és a zongora, mely mellől ezután fel sem szeretett volna állni.

Kilenc évesen, fél év zongorázás után megnyerte a Békés Megyei Zongoraversenyt, majd több hazai versenyen is díjazott lett. Szerepelt a Magyar Rádióban, majd tizenkét évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa lett. Ezzel egy időben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor vették szárnyaik alá.

Miután családjával Budapestre költözött, megkezdte tanulmányait a Zeneakadémián. Néhány év tanulás után 2010-ben harmadik díjat nyert a Szerbiában, Újvidéken megrendezett Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, majd 2011-ben 5. díjat a fiataloknak rendezett Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen, Weimarban.
2013-ban az olaszországi Pietro Argento Nemzetközi Zongoraverseny első díjasa lett, majd elnyerte a Gundel Művészeti Díjat is.

Tizennyolc éves kora óta aktív résztvevője a hazai és nemzetközi koncertéletnek. Fellépett Hollandiában, Belgiumban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban, Erdélyben és Indonéziában. Rendszeres résztvevője jeles tanárok mesterkurzusainak, mint Rohmann Imre, Nagy Péter, Mikhail Voskresensky, Benjamin Loh, Neil Rutman és Kocsis Zoltán.
2012 óta minden évben György Ádám zongoraművész ösztöndíjasa, Kastély Akadémiájának rendszeres résztvevője.

Repertoárja a szóló irodalom mellett a kamaraművek széles skáláját is magába foglalja. Rendszeresen játszik különféle formációkban. Együtt léphetett fel Fülei Balázs és Érdi Tamás zongoraművészekkel.
A 2013-as, és a 2016-os Weiner Leó Országos kamarazenei versenyen is harmadik díjat nyert hegedű-zongora kategóriában. Kamarazenei mesterei Gulyás Márta és Fülei Balázs, de megfordult Kelemen Barnabás, Takács-Nagy Gábor és Keller András óráin is.

Több neves alapítványnak ösztöndíjasa, a MOL Európa Alapítvány háromszor, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre kétszer választotta ösztöndíjasai közé. A MOL Alapítvány rendezésében számtalan koncerten játszott Magyarországon Érdi Tamással és a többi díjazottal közösen.

A Zeneakadémia előkészítő osztályában eltöltött hét év után sikerrel felvételizett az egyetemre, ahol 2014 szeptemberében megkezdte felsőfokú tanulmányait, tanárai Nádor György és Eckhardt Gábor. 2014 nyarán a meghívásos Donaufest zongoraversenyen második díjat nyert Ulm-ban, Németországban.

2015-ben a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraversenyen a legjobb húsz közé jutott Spanyolországban, Santanderben.


« vissza a támogatott tehetségek oldalra