Erdélyi Dániel

1988. december 23-án születtem Pécsett. Szüleim, Erdélyi Zoltán és Janzsó Ildikó mindketten a Pannon Filharmonikusok-Pécs tagjai. Édesapám az egyik koncertmester, édesanyám pedig a cselló szólam szólamvezetője és szólócsellista, ezen kívül a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán tanít. Egy húgom van.

Iskolai tanulmányaimat Pécsett az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola matematika tagozatán végeztem. Már egész kis korom óta szívesen foglalkozom a zenével. Zenei tanulmányaimat a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdtem Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanárnőnél, zongora szakon. Ezekben az években kétszer vettem részt a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen. Első alkalommal különdíjat, ezt követően pedig 2. helyezést értem el. A zeneiskola elvégzésével orgonálni kezdtem. Első orgonatanárom Szamosi Szabolcs volt, aki a pécsi Székesegyház kántor orgonistája. Itt is szép eredményeket tudok felmutatni. 2004-ben az Országos Katolikus Kántor Versenyen 2. díjat kaptam, illetve az Orgonaszakos Növendékek VII. Országos Versenyén korcsoportomban szintén 2. helyezett lettem. Részt vettem a 2005 augusztusában megrendezett nemzetközi billentyűs mesterkurzuson, Siófokon. A 2006 tavaszán szervezett keszthelyi Helikon fesztiválon, komolyzene kategóriában ezüst fokozatot nyertem. A 2006–2007-es tanévben Budapesten, a Járdányi Pál Zeneiskolában tanultam orgonát dr. Pálffyné Friedler Magdolna tanárnőnél, ahol a 2006 novemberében megrendezett Művészeti Szemlén arany fokozatot nyertem. 2007 áprilisában az Orgonaszakos Növendékek VIII. Országos Versenyén korcsoportomban 2. helyezést értem el. A 2007-08-as tanévtől a Zeneakadémia orgona szakának hallgatója vagyok. Tanáraim ezen a szakon: Pálúr János, Fassang László, és Ruppert István. A tanszakkal tanulmányi út keretében voltunk Páriszban 2009 márciusában, ahol többek között a Notre-Dame orgonáján is játszottunk. 2008-tól a karmester tanszak hallgatója is vagyok. A vezénylés mesterségét Gál Tamástól, és Ligeti Andrástól tanulom. 2008 januárjában részt vettem Helmuth Rilling Stuttgarti karmester kurzusán, míg 2009 augusztusában Eötvös Péterrel dolgozhattam együtt a Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusán.

Adtam már koncerteket Pécsett és környékén, illetve Horvátországban, Szabadkán, és 2008 szeptemberében egy Amerikai turnén is részt vettem a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának kórusával, ahol orgonistaként voltam jelen. 2010 márciusában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszakával eljutottam Angliába (Oxford, London), egy tanulmányút keretein belül. Az orgonahangversenyeken kívül rendszeresen szerepelek szüleimmel is. Számos alkalommal muzsikáltam a Pannon Filharmonikusok tagjaként is (orgonán, csembalón, cselesztán), Hamar Zsolt, Helmut Rilling, Ménesi Gergely kezei alatt. Mint karmester, találkoztam már a Danubia Szimfonikus zenekarral, az MR gyermekkarral, a Pannon Filharmonikusokkal, a Duna Szimfonikus Zenekarral, illetve Zeneakadémistákból összeállt zenekarral is.

Szabadidőmben szívesen hallgatok zenét, olvasok és sportolok. Kedvenceim közé tartozik a labdarúgás és az asztalitenisz. A labdarúgáshoz kapcsolódva, a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség játékvezetőjeként működöm. 2006 nyarán Budapesten, sikeresen befejeztem a Református Kántorképző tanfolyamot, és így okleveles kántorként szolgálok a Pécsi Kertvárosi Református Gyülekezetben. Gyülekezetünk Psalmus kórusával másodkarnagyként foglalkoztam. Most a Budapesti Soli Deo Gloria énekkarnál vagyok karnagy.


« vissza a támogatott tehetségek oldalra